Debat

Tre fikspunkter i den nye politiske sæson

Der er flere vigtige emner, der vil stjæle den politiske dagsorden i foråret.

Den politiske sæson blev med statsministerens nytårstale sparket i gang, og det er værd at notere sig flere vigtige fikspunkter i løbet af foråret.

Kommunal udligningsreform
Denne reform vil få store konsekvenser for mange af landes borgere. Sat på spidsen handler stridspunktet om, hvordan man flytter midler rundt mellem de enkelte kommuner, så de fattige kommuner får del i indtægterne fra de rige kommuner. Regeringens ønske er, at man kan lande en endelig aftale i år, men debatten viser store interessemodsætninger mellem landets 98 kommuner.

Steen Christiansen (S), der er borgmester i Albertslund, har som repræsentant for ”Stop Forskelsbehandlingen Nu” sagt, at man bør flytte væsentligt færre penge fra hovedstadsområdet til resten af landet. Uffe Jensen (V), der er borgmester i Odder, har på vegne af ”Rimelig Udligning Nu” meldt ud, at et nyt system bør sikre en udligning af udgifter som følge af mange borgere i de ”dyrere” aldersgrupper, nemlig børn og ældre.

Det ser ud til at det blive svært at lande en reform, der gør kommunerne glade.

Overenskomstforhandlinger
De kommende overenskomstforhandlinger for 600.000 privatansatte er netop skudt i gang. Fronterne er trukket op til konflikt. På den ene side står fagforbundene med argumenter om, at væksten i den private sektor er vokset mere end lønningerne for de privatansatte.

Produktionen er i perioden 2015-2018 vokset med 3,8 pct. per år, mens lønningerne kun er vokset med 2,3 pct., lyder argumentet med tal fra Danmarks Statistik. Arbejdsgiverne forsøger modsat at mane til forsigtighed med prognoser om lavere vækst forude.

Tidlig tilbagetrækning
En aftale om tidlig tilbagetrækning er en bunden opgave for regeringen. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har meldt klart ud: »Regeringen vil indføre retten til tidlig tilbagetrækning i denne valgperiode«, og der er lagt op til forhandlinger i 2020.

En af de vigtigste aktører i det spil er Lizette Risgaard, der formand for FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation), og hun har påpeget behovet for en gennemgribende reform på grund af den stigende pensionsalder, og hvad FH-bossen kalder en reel afskaffelse af efterlønnen.

Der er noget, der tyder på at statsministeren har lyttet til fagbevægelsen – i hvert fald baseret på Mette Frederiksens nytårstale: »For nogle har knoklet så meget. At kroppen ikke kan blive ved. Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde. Eller været flest år på arbejdsmarkedet. Skal opleve at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for det. Hvis vi skal gøre op med den uretfærdighed, så bliver der brug for solidaritet. Særligt fra alle os, der har haft mulighederne for at tage en længere uddannelse og er startet senere på arbejdsmarkedet.«

Læs også
Top job