Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mentorteams kan hjælpe opstartsvirksomheder til hurtigere vækst

Lad os få "løverne" ud af tv-studiet og få dem og andre serieiværksættere til at arbejde for, at de succesfuldes erfaringer kommer langt flere nystartede virksomheder til gavn.

Artiklens øverste billede
Iværksætterne Jan Lehrmann og Mia Wagner diskuterer en mulig investering i DR-programmet "Løvens Hule". Foto: DR/Per Arnesen

I Danmark er vi relativt gode til at udvikle nye virksomheder. Men al begyndelse er svær, og opstarten kan være forbundet med stor usikkerhed og risiko. Her kan mentorteams være vejen frem og hjælpe virksomhederne med at få ordentligt greb om markedet og indfri potentialet.

I Danmark ser vi rigtig mange opstartsvirksomheder, som enten ikke overlever eller som ikke vokser. Men det kan vi faktisk gøre noget ved – og alle har noget at vinde ved at få flere iværksættere ind i et positivt vækstforløb.

Erfaringerne på området viser, at konceptet bag DR-programmet Løvens Hule virker. Opstartsvirksomheder, som får hjælp fra mentorer, vokser tre gange så meget som virksomheder, der ikke har haft en mentor, viser en undersøgelse fra Verdensbanken.

Samme undersøgelse peger på, at 92 pct. af opstartsvirksomhederne peger på, at mentorer har haft en direkte og meget positiv indflydelse på virksomhedens vækst, acceleration og overlevelsesrate.

Men gode og velmenende råd fra erfarne virksomhedsejere skal leveres på baggrund af den nødvendige indsigt i opstartsvirksomhedens branche, forretningsidé og konkrete udfordringer. Mentorerne skal møde "de nye i klassen" i øjenhøjde.

Hos DTU Science Park og Copenhagen Fintech har man i en årrække arbejdet med mentorteams, hvor flere mentorer kobles på opstartsvirksomheder efter en model, som er udviklet og afprøvet på MIT-universitet i USA. Holdet er fleksibelt og består af "best in class"-mentorer, som bidrager med sparring tilpasset opstartsvirksomhedernes behov, således at mentorerne kan træde ind og ud af holdet.

Alle har noget at vinde ved mentorordninger: Mentorerne får netværk, opstartsvirksomhederne får værdifuld viden og erfaring og samfundet får en økonomisk gevinst ved at virksomhederne overlever og vokser.

I Iværksætterkommissionen nedsat af Akademikerne og Finansforbundet foreslår vi at komme i gang med at sikre, at der afsættes midler til, at langt flere af de nystartede iværksættere får sparring fra mere erfarne kræfter.

Det behøver ikke at være så svært.

Det første vi kan gøre, er at få mentorteam-ordninger udbredt og integreret i det danske erhvervsfremmesystem, understøttet af alle erhvervshuse.

I tillæg kan vi sørge for, at mentorordninger bliver en fast del af alle uddannelses-institutioners entreprenørskabstilbud til de grupper af studerende, der ønsker at starte virksomhed under studiet.

Indlægget er skrevet af Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, Kent Petersen, formand for Finansforbundet, Jes Broeng, Direktør og Professor på DTU Entrepreneurship, Mads Lind, stifter og CEO i Mystery Makers, Anders Permin, stifter og CEO i Unibrains.

Af Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, Kent Petersen, formand for Finansforbundet, Jes Broeng, Direktør og Professor på DTU Entrepreneurship, Mads Lind, stifter og CEO i Mystery Makers, Anders Permin, stifter og CEO i Unibrains

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.