Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske virksomheder skal forberede sig på det værste

Et 2020 med økonomisk bølgegang betyder, at de danske virksomheder bør polstre sig til modgang.

Hvornår kommer krisen? Det spørgsmål har det seneste års tid meldt sig hos investorer, direktører og helt almindelige mennesker.

I efteråret trak den tyske bilindustri Tysklands økonomi ned i sølet. Brexit-usikkerheden dominerer stadig på det britiske marked. Og trods opblødningen i handelskrigen mellem USA og Kina lurer bekymringen fortsat for, at nye protektionistiske tiltag eller overraskelser fra Trump kan sende den amerikanske handelsbalance i svingninger.

Usikkerheden på Danmarks største eksportmarkeder ser altså ud til at have sneget sig med ind i det nye år. Og det er en usikkerhed, der kan ende med ikke blot at påvirke eksporterende virksomheder i Danmark, men også konjunkturerne generelt. Til trods for, at den økonomiske prognose ikke er så mørk som for et halvt år siden, bør danske virksomheder altså alligevel være godt i gang med at forberede sig på økonomisk bølgegang i 2020.

Polstringen skal nemlig give virksomhederne mulighed for at foretage strategiske og taktiske investeringer, herunder opkøb, hvis krisen rammer. 

Kigger man på Danmarks største virksomheder, ser det imidlertid ud til, at modstandsdygtigheden kan forbedres. I en ny undersøgelse fra Kearney har vi kigget på et udsnit af de største danske virksomheder og sammenlignet dem med virksomheder i Norge, Sverige og Finland. Analysen viser, at mens vi i Danmark klarer os bedre på toplinjevækst, kniber det mere med indtjeningen.

Konklusionen er ikke en katastrofe i sig selv. Men sammenligningen bør alligevel resultere i en overvejelse af, hvordan det står til med polstringen og paratheden til økonomisk modgang herhjemme. Polstringen skal nemlig give virksomhederne mulighed for at foretage strategiske og taktiske investeringer, herunder opkøb, hvis krisen rammer.

Paratheden indebærer blandt andet implementeringen af nye teknologiske løsninger, der skaber potentiale for at reducere omkostningerne. Ligesom sikring af globale forsyningskæder mod forstyrrelser er afgørende for paratheden i de virksomheder, der er særligt udsatte for handelskrig og protektionisme.

Flere steder er disse forholdsregler allerede blevet truffet. Men hos mange virksomheder bør resultaterne her være en påmindelse om, at de økonomiske prognoser lige nu giver mulighed for at håbe på det bedste. Men også et ansvar for at forberede sig på det værste.

BRANCHENYT
Læs også