Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her er investeringerne med de bedste afkast

Undgå at betale høje omkostninger for tilfældige afkast og ignorer reklamerne med de fængede historiske afkast. Afkastene repræsenterer historien og ikke fremtiden.

2019 var et forrygende år på aktiemarkederne kloden rundt – det vigtige S&P 500-indeks for amerikanske aktier steg for eksempel 34 procent sidste år. Det er den største stigning, vi har set i mange år. Det var der i øvrigt ikke mange, der gættede på for et år siden, da brexit-føljetonen og den amerikansk-kinesiske handelskrig bekymrede os, men det er ikke det, som er min pointe.

Nej, min pointe er, at efter så godt et år kan vi vente os mange annoncer fra investeringsforeninger, som vil fortælle os, hvor godt den ene eller den anden fond har klaret sig i 2019. »Hos X fond gav amerikanske aktier Y procent i afkast,« vil man typisk skrive.

Ofte vil foreningerne kun give dig det absolutte tal for, hvor meget deres aktier er steget. Hvis det er tilfældet, kan du roligt regne med, at resultatet er dårligere end markedet; hvis en fond havde været i stand til at slå sit referenceindeks, skal vi nok høre om det.

Men selv hvis fonden har slået markedet, er der grund til at være forsigtig.

Jeg tør godt sige, at det mest er de fonde, der har klaret sig godt, som man reklamerer for. Investeringsforeningerne ved, at du er modtagelig for at se høje afkast. Det er gode historier, der sælger billetter, så traditionen er, at så skal der reklameres for de fonde, der HAR klaret sig godt.

Fonde som har klaret sig dårligt, er man lidt mere stille med, og til sidst bliver de lukket ned – helst med mindst mulig offentlig omtale. En optælling på Finans Danmarks hjemmeside viser, at der er lukket over 300 fonde siden midten af 1990’erne. Og tro mig: man lukker ikke en fond, der klarer sig godt. Mottoet i branchen lader til at være:

Sælg vinderne for fuld smæk… Og gem taberne grundigt væk!

Men der er endnu en grund til at passe på annoncerne. Den er, at der desværre ikke er nogen sammenhæng mellem fortiden og fremtiden, bare fordi 2019 var et godt år, kan man ikke regne med, at 2020 også bliver det. Mange investorer vælger fonde, der har klaret sig godt. Det er nærliggende at tro, at det fortsætter. Og reklamerne bidrager til den adfærd.

Men gode præstationer er oftest tilfældige, ligesom de dårlige præstationer også er tilfældige. Så hvorfor betale høje omkostninger for høje men tilfældige og historiske afkast, som reklamerne viser? Hvorfor reklameres der ikke for fonde med dårlige afkast, hvis der er ligeså så stor sandsynlighed for at, at de giver dig et godt afkast fremover?

Jeg antager, at du er interesseret i, hvad du får, og ikke hvad du kunne have fået, hvis du båret dig anderledes ad. Svarene er simple: Undgå at betale høje omkostninger for tilfældige afkast og ignorer reklamerne med de fængede historiske afkast. Afkastene repræsenterer historien og ikke fremtiden.

BRANCHENYT
Læs også