Aktiv ESG-forvaltning betaler sig – bliv og kæmp!
Engagement kan være en god løsning frem for eksklusion.
Når et porteføljeselskab ikke handler i tråd med investorens bæredygtige ambitioner, er det nærliggende straks at ty til eksklusion: Smide virksomheden på den sorte liste og komme videre.
Men det kan i visse tilfælde være absolut fornuftigt – både for klodens, men også for afkastets skyld – i stedet at engagere sig yderligere i virksomheden. Et selskab på en bæredygtig rejse kan nemlig blive en ganske fornuftig investering.
Det har vi flere eksempler på i Skagen Fondene, hvor vi som aktiv forvalter hellere går i dialog med selskabet for at rette op på processerne end bare forlader den synkende skude.
Skagen Fondene er underlagt en række koncernstandarder inden for ESG (Environmental, Social, Governance). Det betyder, at der er kontroversielle selskaber, vi slet ikke vil røre ved. Men i mindre grelle tilfælde kan vi få mere ud af at blive end af at ekskludere.
Derfor blev sydkoreanske Hyundai Motor Company, et mangeårigt porteføljeselskab i Skagen Focus og Skagen Kon-Tiki, sat på observationslisten i slutningen af 2018. Selskabet levede ikke op til vores ESG-krav, men der var potentiale for forandring.
Fra observationslisten er der to veje: Vil selskabet tilbage i varmen i porteføljen, må der rettes ind og rettes op. Ellers er det andet udfald eksklusion. Netop fordi Hyundai var en lovende case, har vi løbende været i dialog med selskabet. Vores forvaltere har sammen med en række andre aktive investorer kommunikeret med Hyundai, om hvilke kriterier der måtte opfyldes.
Vi anmodede om, at de tog hånd om deres udfordringer med at overholde arbejdstagerrettigheder, og understregede vigtigheden af, at de implementerede en foreningsfriheds-policy i tråd med gældende standarder fra International Labour Organization og Global Compact.
Hyundai kom ikke blot vores og de andre aktive investorers forventninger i møde – de oversteg dem faktisk: Selskabet introducerede en storstilet menneskerettigheds-policy, der blandt andet omfattede foreningsfrihed, og for første gang i otte år var der ingen strejker på Hyundai i fjor.
Desuden har selskabet lanceret en ambitiøs 2025-strategi, hvor målet er, at bæredygtighed integreres centralt i kerneforretningen. Hyundai vil være en af verdens tre største producenter af elektriske køretøjer i 2025, og selskabet har investeret 50 mia. dollars i forskning og udvikling. Implementeringen overvåges af et dedikeret internt ESG-team i Hyundai og har medført, at vi til i december 2019 kunne fjerne Hyundai fra observationslisten og atter inkludere dem i vores investeringsunivers.
Engagement kan altså være en god løsning frem for eksklusion, i hvert fald når det gælder såkaldt bæredygtige gråzoner – når et selskab har potentiale for forandring og ikke handler decideret uetisk. Der kan vi qua vores ofte store ejerskab påvirke selskabet i en bedre, mere bæredygtig retning.
Afvejningen er altid: Kan vi tjene flere penge til vores kunder ved at blive end ved at ekskludere? Og ofte er det sund fornuft at engagere sig, fordi aktien har potentiale til at blive mere værdifuld. Det er en ambitiøs, eldrevet 2025-plan på.
Søren Risager Rasmussen