Serier

Essentielt at erhvervsledere balancerer krisens risici

I de kommende dage og uger er det hverken frygt, lammelse eller flugt, vi som samfund og erhvervsliv har brug for.

Corona rammer verden

Fight, flight or freeze. Menneskets biologiske grundindstillinger er for alvor blevet aktiveret den seneste tid.

Coronavirus har med stor fart sat samfundet delvist i stå. Med hamstring af toiletpapir, tomme fodboldstadions og ekstrem belastning af sundhedssektoren som synlige resultater. Men lige nu er der et stort behov for, at vi får styr på menneskets instinktive defaultindstillinger.

I de kommende dage og uger er det nemlig hverken frygt, lammelse eller flugt, vi som samfund og erhvervsliv har brug for. Det er derimod rationel handling.

Netop det, altså velovervejet handling og rettidig omhu, udviste statsministeren i sin tale onsdag aften. Simultant med, at medierne bidrog til frygt i befolkningen med overskriften ”Danmark lukker ned”, slog Mette Frederiksen fast, at corona-krisen kræver en særlig grad af samfundssind og fællesfront fra alle. Fra myndigheder, sundhedssektoren, de offentlige ansatte, der nu er sendt hjem, og fra virksomhederne og deres medarbejdere.

Sagen er, at der i den aktuelle situation, hvor hundredetusinder af offentlige ansatte og virksomheders medarbejdere er sendt hjem for at arbejde, ligger en enorm risiko. En risiko for, at erhvervslivet vil blive ramt af langvarige konsekvenser. For i en krisesituation, hvor overblikket tit kan være sløret, kan resultaterne af ens handlinger være svære at gennemskue.

Trækker vi for hårdt i håndbremsen, ser vi effekterne om fire-seks måneder. Mest oplagt i form af en bølge af afskedigelser og nulvækst i samfundet.

Situationen netop nu gør, at alle løber i samme retning - og måske for langt. Som erhvervsledere har vi et stort ansvar i en kritisk situation, hvor vi kan og skal forebygge virusspredning, men også tænke på top- og bundlinjen. Trækker vi for hårdt i håndbremsen, ser vi effekterne om fire-seks måneder. Mest oplagt i form af en bølge af afskedigelser og nulvækst i samfundet.

Selv robuste virksomheder kan komme under pres, hvis der træffes uigennemtænkte beslutninger i en krisesituation. Derfor er det vigtigt, at vi ikke går helt ned i tomgang, så det bliver unødigt svært at få virksomheden op i gear igen, når den forhåbentligt kortvarige krise er ovre.

Vi skal naturligvis tage afsæt i situationens alvor. Men ud over vores samfundsansvar og ansvar over for medarbejdere skal vi også udvise finansiel ansvarlighed. Vi skal huske at sikre kundernes og egen fremtid ved at køre forretningen videre på fornuftigt niveau.

Det at minimere smittespredningen er ikke det samme som at lukke forretninger ned i brancher, hvor vi ikke er direkte ramt - som man f.eks. er i event-, rejse-, og flybranchen.

Finansiel ansvarlighed kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Men det handler basalt set om, at vi tilpasser omkostningerne til et naturligt dyk i produktivitet bedst muligt. Eksempelvis ved at udnytte flexkonto-timer til at dække nogle af de uproduktive timer, der naturligt opstår, når medarbejdere skal passe deres job hjemme fra og børnene samtidig.

Eller gøre som medicinalvirksomheden ALK, der med en specialgruppe følger corona-situationen tæt og tager alle nødvendige forholdsregler, så forretningen lider mindst muligt. Et andet eksempel er flyselskabet SAS, som udviser rettidig finansiel omhu med et kollektivt mål om, at alle fra topledelsen og ned kortvarigt går ned i løn.

På samme måde skal alle andre virksomheder i disse dage finde balancen mellem nødvendig kortsigtet handling og finansiel ansvarlighed på lidt længere sigt. Kunsten er at håndtere en akut krisesituation uden at skabe for store dønninger om tre, seks eller 12 måneder. Dønninger, der med usvigelig sikkerhed vil få konsekvenser for det danske samfund og fællesskab

BRANCHENYT
Læs også