Aldrig har Danmark været så disciplineret og fællesskabsorienteret. Det giver pote
Det fællesskab, vi ser over alt i Danmark i disse dage, klæder os. Lad os holde fast i den gode retorik og kommunikation i politik, vi ser lige nu.
Det er nok en dårlig nyhed for fjenden corona! Men i Danmark kan man nu mærke, at langt størstedelen af befolkningen har lyttet og handlet efter anbefalingerne. Det føles jo som en højhellig søndag i en juleferie med regn og slud: Gaderne er tomme, og kun ganske få går tur med mange meters afstand og godt pakket ind. Holder vi sammen ved at holde afstand, må den virus alt andet lige se sig slået. Optimisme i en svær tid.
Og dem, der ikke kan blive hjemme, fordi de hjælper til på sygehuse eller arbejder med fødevarer og andre livsnødvendige job ude blandt andre, skal have en ekstra ros for deres indsats. Det er jo her, der er størst risiko for at blive smittet. Så ros, ros og af hjertet tak!
Efter en stor, positiv opsang til de fleste er der stadig de få. Dem, som ikke forstår, at det blot er to meters afstand, der lige nu er den bedste “vaccine”. Normalt stiller samfundet langt højere krav til sine borgere, men denne gang handler det hverken om at skulle møde op på arbejde, yde noget mere eller betale noget mere i skat.
Tværtimod bliver borgerne bedt om at slå benene op eller blot holde afstand til hinanden. Når størstedelen af Danmark følger den simple regel om ‘social afstand’, er det jo dødsnødvendigt, at alle gør det for at få den fulde effekt, og det hele ikke bliver overflødiggjort.
Den enorme indsats og konsekvente håndtering er voldsom – men hvis vi alle følger trop, giver det pote, og coronavirussen bliver udryddet.
Nok om corona. Den har også bragt andet med sig. Tænk nu bare nogle måneder frem, når alt atter er blevet normalt. Kan vi så ikke fortsætte med at holde sammen, hvor vi holder os til denne forsamlingskultur og stræber efter en højere enighed som et samlet, forenet nation?
Det må være på tide, at vi som demokrati udvikler os, så den ”traditionelle måde” at føre politik på disruptes og bliver taget op på et mere effektivt og produktivt niveau. Det samme gælder for den offentlige debat med politikere – jeg husker ikke en tid, hvor en række politikere fra vidt forskellige partier står side om side med én klar stemme. De træder til på ordentlig manér og toner skiftevis frem på skærmen, som var de i virkeligheden fra samme parti.
Lad os derfor endelig holde fast i den form for kommunikation og retorik fremover, så der er ét samlet budskab, når de toner frem i offentligheden. Det er jo fuldstændig sådan, en professionel virksomhed også kører: Ledelsen kan være uenig, men når man taler til kunderne og resten af teamet, så kommer der ét budskab ud, som er entydigt. Det er en af de mest positive ting i denne krisetid.
Toke Kruse