Serier

Tillykke, Mai Manniche. Du er blevet ugens mandagstræner

Så nåede coronakrisen sin mandagstræner-fase: Meget kloge mennesker mener, at alt er gjort forkert.

Corona rammer verden

Som tiden dog går. For kun to uger siden holdt statsministeren sit første corona-pressemøde og advarede mod at samles i store grupper. Dagen efter tog 50.000 danskere til hingstekåring i Messecenter Herning. Det var første fase. ”Pyt”-fasen.

Nu er vi kommet til anden fase af krisen. Mandagstræner-fasen. Fordi der er blevet tyst på kontorerne, på skolerne og på vejene, runger det ekstra højt, når et meget klogt menneske fortæller, at alt er grebet forkert an.

Ugens mandagstræner nummer 1 er smykkedesigneren Mai Manniche. Via facebook forklarede hun for nogle dage siden Danmark, at der IKKE er nogen corona-epidemi. Det er fake. Endda lægedokumenteret fake, og derfor er forholdsreglerne unødvendige og ødelæggende.

Smykkedesigneren henviste til et indlæg fra overlæge Ulf Hørlyk på Horsens Sygehus. Ulf Hørlyk talte straks om ”groft misbrug”. Hans indlæg havde handlet om sygehusets forberedelser til den næste epidemibølge og han bad Mai Manniche fjerne sit opslag. Vel ville hun da ej.

Rigtige mandagstrænere tager nemlig ikke fejl. Rigtige mandagstrænere samler noget op på stranden, som kunne være rav, men måske er en sten, og så insisterer de. På at det er rav. Ikke bare mente de selv, at der var tale om rav, men nogen havde også sagt noget, der kunne tolkes sådan, at der ikke var nogen tvivl. De havde fundet rav. Punktum. Sandheden.

Der findes også ekspert-mandagstrænere. De har haft en ledende stilling et sted i systemet, og fra den ølkasse redegør de nu for, hvor forkert de nye beslutningstagere har grebet situationen an. Den er lumsk. Måske er ekspert-mandagstrænernes vurderinger rigtige, måske forkerte. Måske har de bevaret et overblik, der er røget hos dem i maskinrummet.

De matematisk funderede mandagstrænere skulle måske prøve kræfter med et andet regnestykke. For eksempel regne på, om det er en god eller dårlig forretning for samfundet at behandle svært tilskadekomne trafikofre.

Men ekspert-mandagstrænerne står ikke ved nogen korsveje klokken sent om aftenen og skal vælge ”venstre” eller ”højre” på en befolknings vegne. Dét - lige præcis dét - er forskellen på at stå med ansvaret for situationen, når alt koger, og kommentere på den med blikket rettet mod de første påskeliljer i haven.

En særlig variant af mandagstrænere kan regne sig til, at alt er grebet forkert an. Når bestemte tal fra anerkendte kilder sættes sammen med andre tal, kan man kalkulere sig til, at situationen er grebet forkert an.

Sådan en matematisk situationsanalyse fremlagde en managementkonsulent i weekenden. Efter hans kalkulation koster hvert reddet coronamenneskeliv et supersygehus i omkostninger. For dette enorme beløb kunne man redde langt flere leveår, hvis pengene i stedet blev investeret i bedre behandling af kræftramte. Bundlinje: Hvorfor redde få leveår i stedet for mange leveår? Det er jo ikke rationelt.

Nej. Det er ikke rationelt. Set fra helikopteren er det heller ikke rationelt at lukke en økonomi og et erhvervsliv ned for at redde nogle tusind liv. Slet ikke. Det er hul i hovedet.

De matematisk funderede mandagstrænere skulle måske prøve kræfter med et andet regnestykke. For eksempel regne på, om det er en god eller dårlig forretning for samfundet at behandle svært tilskadekomne trafikofre. Dem, der må have omsorg og pleje for et millionbeløb om året resten af deres liv.

Mit bud er: Dårlig forretning. Men forklar gerne, hvor det indgår i den danske samfundsmodel, at man slukker for respiratoren, når et trafikoffer er kommet så svært til skade, at der ikke er udsigt til at kunne genoptage arbejdet. Dér, hvor behandling økonomisk set bliver meningsløs, tager samfundsmodellen over.

Fælles for tidens mandagstrænere er, at de er imponerende fri for at tvivle. Det er som om, at de er i gang med at opleve deres fjerde corona-epidemi. Deres budskaber er af rustfrit stål, og de spreder gerne usikkerhed for at stive deres argumentation af. Se bare til Sverige, for eksempel. Lukker de måske skoler i Sverige? Restauranter? Sportshaller? Hvorfor skulle den danske strategi være rigtig, når den svenske er helt anderledes?

Nej. I har ret. Det er der ingen, der ved. Men om nogle måneder er vi klogere.

Måske drejede statsministeren på et alt for stort håndtag. Unødigt dyrt for erhvervslivet. Unødigt dyrt for samfundsøkonomien. Måske står Sverige om nogle måneder med en katastrofe, der har lammet samfundet, mens Danmark ”kun” står med et problem. Vi er foreløbig nået til mandagstræner-fasen.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også