Serier

Risikoen for cyberangreb lurer i dit hjemmekontor

Den menneskelige faktor udgør en cybertrussel med coronatidens mange hjemmearbejdspladser. Men med de rette forholdsregler burde det kunne undgås.

Corona rammer verden

Der findes næppe en virksomhed i landet, der ikke mærker alvoren i coronakrisen. Konsekvenserne er til at tage og føle på. Om man sidder på direktionsgangen i en global koncern eller driver sin egen enkeltmandsvirksomhed, må man forholde sig til, at verden er lukket ned.

Et hackerangreb er derfor det sidste, virksomheden har brug for, men det er desværre, hvad mange oplever. Ikke mindst fordi, de fleste af os er rykket ud på hjemmekontorerne. Det betyder, at de daglige møder, dialogen og samarbejdet er flyttet på virtuelle platforme, og der er langt flere computere, mobiler, iPads og andre devices i brug derhjemme end ellers.

Der er med andre ord skruet op for onlinetrafikken, og vi logger ind og ud af netværk og VPN-forbindelser med en langt højere frekvens end normalt. Den flittige brug af hjemmekontorer udgør i sig selv en trussel.

Allerede i januar, dengang corona mest var noget de sloges med i Kina, blev cybertruslen udpeget som den største forretningsmæssige risiko i 2020 af den globale forsikringsvirksomhed Allianz i deres årlige risikobarometer.

For første gang indtog cybertruslen førstepladsen foran klimaforandringer og andre risikofaktorer for virksomheder verden over. Det er bare tre måneder siden, og da analysen blev udarbejdet, havde man næppe forudset omfanget af den situation, vi står i nu.

Hvis vinduet for de it-kriminelle var på klem før Corona, står det nu på vid gab.

Lige nu mærker man eksempelvis situationens alvor i energisektoren, hvor Dansk Energi konstaterer flere specifikke angreb, mens en ny rapport fra Europol slår fast, at hackerne udnytter krisen til at tjene penge. Techmediet ZNNet peger i en artikel på, at antallet af falske domæner er eksploderet i forbindelse med coronakrisen. Tusinder af nye domæner inden for søgeord som covid, virus, pandemi og vaccine og tilbud om at købe håndsprit og andre forsyninger skyder frem.

Hvis vinduet for de it-kriminelle var på klem før Corona, står det nu på vid gab. Vi ser desværre, at den aktuelle situation er en anledning til at finde vej gennem datasikkerheden. Hvorfor? Fordi vi for tiden er langt mere lydhøre og modtagelige end ellers, og hackerne udnytter vores massive efterspørgsel på information om Corona.

Teknologien er selvsagt en vital del af it-sikkerheden, men lige nu udgør du og jeg selv en stor del af risikoen. Mine kolleger taler hver dag med virksomheder, der er i tvivl om, hvordan ledelse og medarbejdere kan justere på rutinerne og mindske sårbarheden. Til dem og alle andre lyder blandt andet disse råd:

Brug kun de værktøjer og kommunikationskanaler, I ved er sikre: Vær opmærksom på brug af f.eks. private e-mailkonti og fil-udvekslingstjenester. Sørg for at aftale, hvilke digitale kanaler I bruger. Det gør det lettere for jer at spotte, hvis hackere forsøger at snyde jer.

Vær særlig opmærksom på information om Covid-19: Besøg kun officielle hjemmesider, hvis du og dine kolleger vil holde jer opdateret om corona. Hackere kan bruge websites til at udbrede ransomware. Og vær opmærksom på phishingmails og sms’er, hvor kriminelle udgiver sig for at være myndigheder, som beder modtageren aflevere personlige oplysninger.

Brug kun en arbejdscomputer til arbejde: Lad være med at blande privat og arbejde – det gælder også passwords. Det øger nemlig risikoen for at blive hacket.

Sørg for automatisk opdatering af jeres arbejdscomputere: Det skal også virke, når I arbejder hjemmefra. Hvis det ikke er en mulighed, skal I selv sørge for at opdatere dem jævnligt.

Tal om cybersikkerhed: Tal med dine medarbejdere om, hvad cybertruslen går ud på. Gør det til allemandsviden, at it-kriminelle prøver at udnytte den nuværende situation. Hvis der kommer eksempler i medierne, så tal om dem, og oplys hinanden, hvis I får mails eller sms’er, som ser mistænkelige ud.

Det er en svær øvelse at dæmme op for hackerne, og det kræver en stor indsats fra både det tekniske set-up og den menneskelige adfærd. Men med videndeling, påpasselighed og en god portion sund skepsis kan vi alle gøre vores til at mindske risikoen for angreb og sikre, at den enkelte virksomhed kan fokusere på at komme helskindet gennem krisen uden at blive lagt ned af hackere.

BRANCHENYT
Læs også