Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Cloud-platforme viser alvorlige svaghedstegn under krisen

Store dele af samfundet hænger i denne tid sammen ved hjælp af internettet, og vi er meget skrøbelige overfor udfald og sikkerhedsbrister.

Frederik Schouboe, direktør og grundlægger af it-sikkerhedsvirksomheden Keepit

Corona er den største globale udfordring siden Anden Verdenskrig. En verdensomspændende epidemi som ikke kun rammer folkesundheden, men også verdensøkonomien.

Det går ud over store som små virksomheder, og mange forsøger at tage alle deres forholdsregler for at beskytte sig selv, sine ansatte og sin virksomhed. Nogle ansatte med fysiske arbejdsopgaver, lad det være lager-, fabrik-, eller butiksansatte, er sendt hjem og må holde karantænefri, imens andre må arbejde hjemmefra med VPN-løsninger og et utal af videokonferencer.

Alt dette er ukendt land: Aldrig før har så mange mennesker på én gang været tvunget til at befinde sig i hjemmet på samme tid, hvor den eneste adgang til samfundet er internettet, hvad end det drejer sig om Netflix eller Office 365. Ligeledes sendes der i dag titusindvis af danskere hjem til en hjemmearbejdsplads, som i høj grad underbygges af en massiv tilstedeværelse af cloud-tjenester, hvad end det drejer sig om Office 365 eller G Suite, Teams, Dropbox eller OneDrive, for ikke at glemme Salesforce.

Det kræver tilvænning hos både de ansatte og virksomhederne for at få det optimale ud af hjemmearbejdspladserne. Hos Keepit har vi selv sendt alle ansatte hjem med deres computere, og vi benytter selv Office 365 og Teams til at holde dampen i maskineriet i gang.

Vi er ikke de eneste. Næsten alle danske virksomheder benytter sig i dag af platforme som Office 365, Dropbox og OneDrive, og spidsbelastningen er til at mærke. Microsoft oplever i disse dage en stigning i antallet af nye Teams-brugere på hele 40 procent eller sagt på en anden måde: Microsoft Teams har den seneste uge fået lige så mange nye brugere, som konkurrenten Slack har i alt: 12 millioner. Microsoft Teams er dermed lige nu oppe på at have rundet 32 millioner brugere – et tal, som er dagligt stigende.

Det er en voldsom stigning på ingen tid, men dette er selvfølgelig ikke uproblematisk. Vi kan forvente, at den tvungne digitalisering af virksomhederne i forbindelse med Covid-19 bliver den afgørende test af cloud-tjenesterne – og nogle begynder allerede nu at vise svaghedstegn: Microsoft Teams gik ned midt i europæisk primetime, da der var mest brug for det, videokonferencetjenesten Zoom oplever store spikes af trafik og har måtte investere massivt i nye datacentre og båndbredde, og selv Slack, hvis trafik primært består af tekst, oplever store udsving på tilgængelighed.

På forbrugersiden ser vi Netflix og YouTube være nødsaget til at sænke videokvaliteten for at kunne følge med og på den måde spare båndbredde, hvilket aldrig er sket før.

Dertil kommer de mange it-sikkerhedsmæssige udfordringer, som der uundgåeligt vil opstå. CFCS - Center for Cybersikkerhed under FET - har allerede meldt ud, at de forventer en massiv stigning i antallet af cyberangreb rettet mod de mange ansatte, som i disse dage arbejder hjemmefra via mere eller mindre usikre hjemmenetværk, og vi kommer uundgåeligt til at se ofre – også dødsofre i form af virksomheder – i forbindelse med den virtuelle coronasmitte fra it-kriminelle.

For imens cloud-forbruget stiger drastisk i disse dage – og i stor stil med brugere, som ikke tidligere har benyttet cloud-tjenester på samme niveau – stiger it-sikkerheden ikke nødvendigvis. Microsoft eller Google – blot for at nævne de to største – beskytter godt nok dine data mod indtrængen, men hvis der skulle ske noget med dine data, står du alene med ansvaret. Og det er uanset, om det er på grund af et it-kriminelt angreb eller i forbindelse med en ansat i uvante rammer, som ved en fejl sletter kritiske filer.

Filerne står ikke til at redde igen, og derfor er det afgørende, at virksomheder tidligt får opbygget den vane at tage backup af data gemt i skyen, uanset om det drejer sig om Office 365, Teams, OneDrive eller Salesforce.

Sker det ikke, kan alverdens gode intentioner om hjemmearbejde ikke redde virksomheden i disse tider.

Frederik Schouboe

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.