Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lad os få Danmark klogere gennem krisen

Brug krisen som en mulighed for at opkvalificere arbejdsstyrken, så dansk økonomi står stærkere på den anden side.

Ole Just, cheføkonom i HK

Der er lys for enden af tunnelen. Det var budskabet fra statsministeren forleden. Har hun set rigtigt, kan vi efterhånden begynde at fokusere på, hvordan vi kommer tilbage til normalen. Men uanset om hjulene igen kommer op i omdrejninger, vil det tage tid for de mere end 38.000, der blev ledige i marts, at komme i arbejde igen.

Sidst i marts kom Danske Bank med en første prognose for, hvordan økonomien i Danmark kommer til at se ud – hvis der bliver tale om en kort nedlukning. Danske Bank forventer, at ledigheden vil stige fra 103.000 i 2019 til 145.700 i år. Og til næste år forventes ledigheden at ligge på knap 125.000. Ca. 20.000 over det niveau, vi har set de seneste par år.

Det er det gode scenarie. Trækker nedlukningen ud, eller får vi en anden bølge igen til efteråret, ser det endnu værre ud for beskæftigelsen. Mens Danske Bank regner med et fald i bnp på 2,5 pct., regner Nationalbanken med et fald på mellem 3 og 10 pct.

Vi ved fra finanskrisen, at det tager tid at få nedbragt ledigheden. Så alt i alt kan vi se frem til en årrække, hvor ledige skal bruge lidt længere tid i dagpengesystemet. Det er vigtigt, at den tid bruges godt.

Hvordan? Ved at satse på uddannelse og ikke mindst investere i opkvalificering af ledige. Væk med det krav, der forhindrer ledige med en kort videregående uddannelse i at uddanne sig, med mindre deres uddannelse betegnes som forældet. Væk med kravet om, at man skal være ledig i fem uger, før man kan begynde på en jobrettet uddannelse. Mindre bureaukrati om positivlisten for netop jobrettet uddannelse og i stedet mere frit valg og bedre vejledning.

Hele systemet skal være enklere. I dag er der afhængigt af ens situation og uddannelsesbaggrund meget stor forskel på, hvilke muligheder man har for at tage efteruddannelse og for at få økonomisk støtte til det.

Den jungle skal være nemmere at finde vej i, så Danmark kan komme klogere gennem krisen. For to områder presser sig på, når coronakrisen er overstået: Det ene er digitalisering. Digitalisering kommer til at påvirke stort set alle arbejdsfunktioner. Selvom Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden, kniber det alligevel med it-kompetencerne. En EU-rapport fra 2019 viste, at knap 30 pct. af arbejdsstyrken kun har basale eller ingen it-kompetencer. Det andet er bæredygtighed. Nok er den grønne omstilling gledet i baggrunden, men den vender tilbage på dagsorden på den anden side af krisen.

Krisen kommer til at udfordre det danske samfund på værdier og økonomi. Men bruger vi tiden og pengene klogt, kan den også være grobund for at udvikle kompetencer og job til fremtidens arbejdsmarked.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.