Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Finansielt mørke kræver at det lange lys er tændt

Dyb nedtur efterfulgt af et historisk stærkt rally er den korte beskrivelse af udviklingen på aktiemarkederne indtil videre i 2020. I hvert fald for amerikanske aktiers vedkommende.

Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Den seneste tids udvikling åbner på mange måder op for flere spørgsmål end svar. For betyder det for alle os, der tror på et V-formet genopretningsscenarie af økonomierne, at vi nu har set bunden? Eller er den seneste tids udvikling blot begyndelsen på en W-formet udvikling? Eller måske det, der er værre?

I min optik er der bred enighed om, at aktiemarkedet har inddiskonteret et V-formet udviklingsforløb, men viser det sig, at markedet får ret, udelukker det dog ikke større tilbagefald undervejs.

For de såkaldte bear-markedsrally - perioder med pæne stigningerne i tider, hvor den overordnede retning stadig er nedadgående - kan betegnes som ret normale i tider som disse. Kursstigningerne affødes som et resultat af, at køberne kommer på banen. Ofte drevet af billigere prisfastsættelser og/eller af myndighedernes tiltag for at vende udviklingen.

V-formet udviklingsforløb: Det er ikke anderledes i dag. Utallige redningskranse fra såvel regeringer som centralbanker er i de seneste uger blevet kastet ud, og samtidig peger smitteudviklingen i de vestlige økonomier mod, at vi kan have nået toppen af smittekurven.

Begge forhold er understøttende for risikostemningen på de finansielle markeder, da pejlingsmærkerne for investorerne i høj grad netop har været myndighedernes tiltag og den løbende udvikling i smittespredningen i den seneste tid.

Under en mere normal nedtur vil man gradvist kunne følge forværringen i økonomierne, men denne gang er det gået så hurtigt, at man nærmest ikke nåede at blinke.

Vækstprognoser er blevet beregnet ud fra en præmis om, at social distancering og nedlukninger ”kun” vil strække sig over et begrænset tidsrum, og den præmis synes nu at blive indfriet med forsigtige genåbninger. Så på den måde er det måske ikke så underligt, at markedet har inddiskonteret et V-formet vækstscenarie.

For investorerne har det vigtige været, at der er blevet gjort det rigtige, og at vi nu har afprøvede drejebøger til begge fronter. Det forklarer i min optik også, hvorfor det V-formede vækstscenarie er inddiskonteret i markederne lige nu. Om end det stadig udestår, om vi undgår en anden bølge i coronasmitten, og om der således er gjort nok finans- og pengepolitisk.

Svagt data kan medføre flere udsving: For investorerne vil udfordringen i de kommende uger fortsat være manglende og brugbare makroøkonomiske data. Endnu er der kun få brugbare informationer at pejle efter, og det kan betyde, at vi meget vel kan se flere udsving på aktiemarkederne i de kommende uger.

Under en mere normal nedtur vil man gradvist kunne følge forværringen i økonomierne, men denne gang er det gået så hurtigt, at man nærmest ikke nåede at blinke. Meget makrodata er derfor sat ud af spillet og vil i de kommende uger blot fortælle, hvor slemt det hele står til. Helt som forventet, og på den måde svært at anvende, når der skal siges noget fornuftigt om den fremadrettede udvikling.

Relevansen af makrodata for de finansielle markeder vil derfor først komme igen, når vi når punktet, hvor de afspejler tiden med genåbningerne. Sandsynligvis i løbet af maj og juni.

Dermed har vi altså i en periode endnu ikke meget at navigere efter, og der er derfor også forsat rigeligt med plads til, at vi kan få store stemningsdrevet udsving på aktiemarkederne helt afhængig af smittespredning og processen med at genåbne økonomierne.

Kvartalsregnskaber kan – måske – give klarhed: For nærværende er regnskaberne for årets første kvartal det eneste vi får af ny finansiel information, og som derfor kan drive markederne.

Her bliver det interessant at følge de hints, som vi får om fremtiden. Problemet er bare, at de, der skal give hos hintsene, sidder i den samme mørke, som alle os andre.

Det kan derfor måske være værd at huske på, at i mørke tænder bilisten oftest det lange lys. Tilpasser farten og holder ruten. For os investorer svarer det til, at vi holder os til vores investeringsstrategi. Om end det i perioder kan være nødvendigt med flere tilpasninger - eller såkaldte rebalanceringer - så man ikke flyder for langt væk fra den risiko, man ønsker at have.

Tine Choi

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.