Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Coronaen har kidnappet det ukomplicerede liv

Oprøret ulmer blandt danskerne. En verden fuld af frie valg er blevet til en verden fuld af restriktioner.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

I min garage ligger beviset på, at jeg er et uordentligt menneske. Fuldkornspasta. I stabler. Hamstret under massepsykosen 11.marts om aftenen, da statsministeren satte Danmark på corona-standby og fortalte, at der ikke var grund til at hamstre.

Fuldkornspasta er for gastronomi, hvad pligterotik er for parforhold: Det fiberrige alternativ til lyst. Fornuft på et område som var født af sanselighed. Jeg har fire kilo af skidtet. Fire kilo irrationalitet og egennytte-tænkning.

Coronaen har trukket karaktertræk op. Nogen har berettet om, at en ny hensynsfuldhed og generøsitet blomstrer. Der hjælpes og gives og deles. Andre har berettet om det modsatte. Den svenske avis Aftonbladet beretter om frisører i Malmø, der har stort rykind af danskere, der vil klippes og shoppe. Så kan smittekæder og henstillinger og anvisninger og hold-afstand have det noget så godt imens. Op i rumpetten med Kåre Mølbak og hans kedelige kurver.

Det er den type danskere, der vil tilbage til før-corona verdenen. NU. Til før corona-verdenen med overfloden af frie valg til at rejse, handle og udleve drømme. Og med fraværet af begrænsninger på at leve det liv, man vil, bortset fra økonomien og helbredet. Ukompliceretheden.

Problemet er, at coronaen har kidnappet ukompliceretheden. Det gør nogen oprør mod. Som manden fra Stenlille, der kategorisk nægter at bruge håndsprit. Ikke over en dørtærskel. Oprørernes antal er i vækst. Ifølge Voxmeter mener hver tiende dansker nu, at regeringen ”har gjort for meget” i forbindelse med coronaen.

Det er et absolut legitimt synspunkt. Indtil nu har coronaen kostet færre menneskeliv end den seneste influenza-epidemi – men kostet milliarder for erhvervslivet, begrænset den personlige frihed og sat samfundet halvt i stå. Hvor er fornuften? Hvem ved, om svenskerne måske ender med at have valgt rigtigt ved at lade coronaen tage ved og rydde plejehjem? Måske bruger regeringen milliarder på at forhale det uafvendelige. En svensk avis havde for nylig ni sider med dødsannoncer på en enkelt dag.

Det legitime synspunkt har bare ikke nogen løsning på, at coronaen har kidnappet ukompliceretheden. Man kan godt gøre oprør mod, at den danske stat blander sig i, om man bør tage en weekendtur til Paris. Men man kan ikke gøre oprør mod udgangsforbuddet i Byernes By, og at alle restauranter, caféer og museer er lukket.

Og hvad med sommerferien? Gør endelig oprør og tag to uger sydpå, som du plejer. Pak bilen og kør. Til destinationer, der plejer at rumme et mylder af oplevelser, turister og strandløver. Hvis de ligner sig selv til sommer, er du havnet i en coronabombe. Så har du oven i de to ugers ferie sydpå vundet to ugers hjemmekarantæne, når du er retur. Det giver fire ugers sommerferie. Hvis din destination viser sig at være et mylder af lukkede forretninger og restauranter, øde pladser, mennesketomme strande og restriktioner, har du vundet en gennemført trist ferie.

Kompliceret på den næsten uløselige måde er corona-verdenen også for dele af erhvervslivet. Man kan godt gøre oprør mod, at ens virksomhed skal tvinges ned på kvart kraft af restriktioner, men man kan ikke gøre oprør mod at ens eksport til USA er i knæ, fordi den amerikanske økonomi gisper. På hjemmemarkedet ser hele brancher ind i et sort hul. Hvad skal man bruge messecentre, spillesteder og sportshaller til, hvis anbefalingen om social afstand opretholdes i lang tid fremover? Kåre Mølbak har talt om et år.

Flere og flere danskere gør nu oprør. De vil tilbage til overfloden af frie valg til at rejse, handle og udleve drømme. Og til fraværet af begrænsninger, bortset fra økonomien og helbredet. Ukompliceretheden.

Men ukompliceretheden er blevet kidnappet af coronaen. Punktum. Klag eventuelt til WHO. Men når arrangørerne af OL er begyndt at tale om, at det måske heller ikke bliver næste år, at det vil være forsvarligt at samle sportsudøvere fra hele verden i Tokyo, så er der ringet med den rigtig store klokke. Ingen – ingen - ved reelt, hvordan verden ser ud om et år. Erhvervslivets standardbatteri af langsigtede strategier og flerårs planer er taget til fange af en virus fra Wuhan.

Og de danskere, der vil tilbage til de gode gamle dage, kan godt gøre oprør og nægte at bruge håndsprit og lade sig klippe skaldede af en coronasmittet frisør i Malmø. De vil have ukompliceretheden tilbage. Nu. LIGE NU. Men desværre. Den er kidnappet af coronaen. Løsesummen er en vaccine.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.