Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mørketal: Op imod 60.000 er reelt blevet ledige som følge af covid-19

Normalt svinder ledighedskøen for 3F's medlemmer langt mere ind i disse måneder, men krisen har ændret billedet markant.

Artiklens øverste billede
De underliggende sæsonbevægelser slører effekten af coronakrisen i ledighedstallene. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Forestil dig en kurve. Først stiger den voldsomt. Så flader den ud - for så til sidst at falde en lille smule.

Det er ifølge Beskæftigelsesministeriet billedet af de ledige danskere, siden coronavirussen lukkede Danmark ned. Godt 45.000 flere er tilmeldt jobnet som ledige siden 11. marts 2020.

Nu tænker du måske, at det lille fald i slutningen af kurven er et godt tegn? At det betyder, at antallet af ledige falder – at det nu begynder at gå den rigtige vej?

Men for at forstå tallet, og hvorfor mange 3F’ere bestemt ikke ånder lettet op endnu, skal man vide noget mere. Det handler om de underliggende sæsonbevægelser, der slører effekten af coronakrisen i ledighedstallene.

Det er nemlig i forårsmånederne, at mange – herunder 3F’ere – kommer ud af ledighedskøen, fordi en række job typisk først åbner om foråret.

Det gælder f.eks. inden for byggeriet, restaurationer og forlystelser. Alene det gode vejr betyder med andre ord, at flere job åbner - et mønster der helt normalt gentages år efter år.

Det er således ”meningen” – strukturelt set – at ledigheden skal falde på det her tidspunkt af året, og at mange flere skal komme i arbejde. Den kraft er i spil, når man kigger på kurven.

Men pointen er, at coronakrisen fortsat betyder, at mange mister jobbet. Og det er en vigtig ting at vide, hvis man skal handle klogt i forhold til de ledige.

Hvad er så det rigtige tal for danskere, der er blevet ramt af ledighed som følge af coronakrisen?

Med udgangspunkt i 3F’s egne tal kan vi se, at vi 22. april havde godt 8.000 flere 3F’ere, der er tilmeldt jobnet som ledige, end vi havde den 11. marts, da nedlukningen blev annonceret af regeringen.

Når vi sammenligner med samme periode sidste år, og dermed tager højde for det typiske sæsonopsving, kan vi regne os frem til, at der i virkeligheden nok er tale om ca. 11.000 personer, som dermed kan siges at være påvirket af coronakrisen i forhold til ledighed.

Altså slører statistikken, at yderligere omkring 3.000 3F’ere er meldt ledige som følge af krisen. Det svarer til et mørketal af ledige på godt 27 procent, der gemmer sig i kurven – den fra før – fordi den så at sige bliver trukket kraftigt ned af forårssæsonen.

Der er desværre ikke adgang til arbejdsløshedstallene fra jobnet på daglig basis fra tidligere år. Det er derfor ikke muligt at lave samme år til år stigninger i tallene fra beskæftigelsesministeriet.

Et specialudtræk fra bruttoledighedsstatistikken fra Danmarks Statistik, som 3F har foretaget, viser dog et sæsonmæssigt fald i antallet af berørte bruttoledige fra tidligere år på 12.000-15.000 personer i fra d. 12 marts til 22. april.

Det peger umiddelbart på, at der i de samlede ledighedstal fra jobnet ligger et skyggetal på 20-25 pct., svarende til, at coronakrisen i virkeligheden har resulteret i op mod 60.000 flere ledige.

Det er selvfølge positivt, at den føromtalte kurve ikke fortsætter med at buldre i vejret. Men det er alt for tidlig at konkludere, at coronakrisen ikke fortsat sender flere ud i arbejdsløshed.

Frederik I. Pedersen og Jesper Grunnet-Lauridsen,

hhv. cheføkonom og arbejdsmarkedsøkonom i 3F

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.