Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi skal handle nu: Krisen koster praktikpladser

Hjælpepakkerne til dansk erhvervsliv bør suppleres med en økonomisk håndsrækning til de virksomheder, der har og fortsætter med at have lærlinge og elever trods krisen.

Artiklens øverste billede
Der skal handles hurtigt og præcist for at bevare de eksisterende praktikpladser under coronakrisen, mener SMVdanmark og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier. Arkivfoto: Finn Frandsen

Danmark mangler faglærte, og det kommer coronakrisen ikke til at ændre på. Men det økonomiske efterspil kommer med stor sandsynlighed til at koste praktikpladser. Det har vi prøvet og set før. Så vi er nødt til at handle NU for at bevare de praktikpladser, vi allerede har.

Den seneste (officielle) praktikpladsstatistik viser, at flere end 4.500 er i gang med et hovedforløb i et praktikcenter, altså uden praktikplads. Så vi mangler allerede praktikpladser til en del af dem, der gerne vil være faglærte på det danske arbejdsmarked.

Derfor skal hjælpepakkerne til dansk erhvervsliv suppleres med en økonomisk håndsrækning til de virksomheder, der har og fortsætter med at have lærlinge og elever.

Finanskrisen fjernede mange praktikpladser, og vi fik dem faktisk aldrig helt igen, selv om dansk økonomi har udviklet sig rigtigt positivt i de senere år. Vi fik ikke handlet hurtigt nok og præcist nok.

Manglen på praktikpladser er nemlig ikke ét problem. Det er et problem med store branchemæssige og geografiske forskelle, og derfor er der heller ikke én løsning.

Vi foreslår derfor en kortlægning af, hvor og i hvilke brancher praktikpladserne er hårdest ramt: Hvor er lærlinge blevet opsagt i prøvetiden? Hvor er korte uddannelsesaftaler ikke blevet forlænget? Hvor er lærlinge sendt hjem med lønkompensation på corona-trepartsaftalen?

Nogle af disse data bliver tilgængelige i løbet af kort tid, f.eks. prøvetidsopsigelserne, mens andre oplysninger først dukker op senere, f.eks. de korte aftaler, der ikke forlænges. Men det er alt for farligt at vente, til vi ved alt – der er brug for at handle løbende på de data, der er tilgængelige.

Kortlægningen skal følges op af en økonomisk håndsrækning til de brancher og områder, hvor vi kan se, at praktikpladserne forsvinder.

Vi foreslår, at arbejdsgivernes opsparede uddannelsesmidler i AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) bliver sat i arbejde. Det er penge, der står ”uddannelse” på i forvejen, og der er ingen grund til at have op mod 4 mia. kr. stående på en konto, når praktikpladserne har brug for hjælp.

Det vigtigste budskab er: Vent ikke. Agér på data, så snart de er der. Og brug alle værnemidler. Det gør vi jo i forvejen.

Staten må hjertens gerne bidrage til at holde hånden under praktikpladserne, ligesom der er fundet statslige midler til mange andre hjælpeordninger i den seneste måned. For man kan også sagtens forestille sig behovet for en større, generel præmieringsordning, som vi har haft før, og så vil der blive et stort træk på AUB. Som de små og mellemstore virksomheder gerne er med til at finansiere, så længe indbetalingerne går til virksomheder, der uddanner lærlinge.

Vi tror ikke på, at vi helt kan undgå at miste praktikpladser. Derfor er det vigtigt, at vi ser på, hvor vi ellers kan sætte ind. Her og nu har vi to forslag:

  • Vi har en fremragende voksenlærlingeordning, som nærmest er skræddersyet til de mange kortuddannede, der ryger ud i ledighed lige nu. Den er desværre bare ret kompleks for mange små og mellemstore virksomheder, så en forenkling af ordningen vil kunne være med til at skabe flere praktikpladser.
  • Praktikcentrene får flere kunder i butikken, og en stor opgave bliver at gøre eleverne attraktive for virksomhederne. For de elever, der uundgåeligt kommer direkte fra et grundforløb, har erhvervsskolerne brug for at kunne undervise i alt det praktiske, der har været lukket ned i forårsmånederne. Nødundervisning er nødundervisning, og der er brug for at supplere på det praktiske i månederne, der kommer.

Det vigtigste budskab er: Vent ikke. Agér på data, så snart de er der. Og brug alle værnemidler. Det gør vi jo i forvejen.

Ole Heinager, formand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne, og

Heike Hoffmann, uddannelsespolitisk chefkonsulent, SMVdanmark

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.