Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ja tak til automatiske spilleregler på et boligmarked i frit fald

En krise som den nuværende viser med al tydelighed, at vi fremadrettet må stille andre krav til den regulering, der udformes. Den bør være automatisk stabiliserende på boligmarkedet.

Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør, Jyske Bank

Tager man et view over de få boligstatistikker, der er kommet for tiden med lockdown og covid-19-forholdsregler, synes det at være uomtvisteligt, at boligmarkedet er gået ned i gear.

Landet blev slukket, som man lukker og slukker en forlystelsespark, når efteråret sætter ind, men det store spørgsmål er, om det er lige så nemt at tænde som at lukke.

Nogle ting tænder af sig selv. Det er f.eks. forbruget af services som hårklipninger. Efter at frisørerne igen fik lov at åbne, valfartede danskerne til frisørerne, som nu har travlt med at indhente det tabte.

Andre ting er noget vanskeligere at åbne igen. Det er f.eks. boligmarkedet. Købet af varige forbrugsgoder som en bolig rammes af den enorme usikkerhed, der er om den økonomiske situation. Det er helt naturligt, at danskerne ikke ønsker at spænde sig hårdere for rent økonomisk i en tid, hvor jobusikkerhed mv. rammer.

Hvad kan man så gøre for at holde hånden under markedet? Det er ikke helt nemt. I kølvandet på finanskrisen fik vi en del regulering, der skulle afmontere kraftige prisstigninger på boligmarkedet. Størsteparten af denne regulering var diskretionær, hvorfor en meget nem løsning nu er, at disse regler skal blødes op. Jeg tænker på God skik-bekendtgørelse og Vækstvejledningen.

Teoretisk må det forholde sig sådan, at man skal stramme reguleringen af den finansielle sektor i opgangstider og lempe den igen i nedgangstider. I praksis er det imidlertid ikke sådan. Der er det mere sådan, at man strammer i opgangstider for at undgå bobler, og man strammer i nedgangstider for at undgå tab. Årsagen er, at kreditpolitik bliver til i krydsfeltet mellem regulering og kreditchefers appetit på risiko.

Det er naturligvis muligt at give kreditchefer mulighed for at lempe kreditpolitikken i nedgangstider, men det strider imod det, de er sat i verden for; nemlig at begrænse tab. Derfor viser en krise som den nuværende med al tydelighed, at vi fremadrettet må stille nogle andre krav til den regulering der udformes. Den bør være automatisk stabiliserende.

Vigtigheden heraf kan jeg bedst forklare med et eksempel fra min barndom. Min far og jeg har altid haft et blødt punkt for amerikaner biler. Tilbage omkring 1990 var der en innovativ Opel forhandler i Gråsten, der forsøgte noget nyt. Han havde hjemtaget nogle Chevrolet-modeller. De biler skulle vi naturligvis ud og se på og interessen var stor.

Ja, nu var det amerikanerbiler, men min far var en lille smule skeptisk, fordi bilerne - måske knap så overraskende -havde automatgear. Bilen skulle jo bruges som en daglig familiebil. Kunne det nu holde? Hertil gav sælgeren i virkeligheden en super økonomisk lektion, der har gjort indtryk på mig.

Han sagde nemlig, at hvis jeg skulle købe en brugt bil, ville jeg helt sikkert købe en med automatgear. Så ved jeg, at den ikke har lidt overlast, men har kørt i det perfekte gear hele tiden. Den har aldrig kørt for mange omdrejninger i et lavt gear, den har aldrig sejtrækket i et for højt gear. Den har bare kørt i det helt perfekte gear. I de seneste 20 år har min far kørt bil med automatgear uden problemer.

Ud fra sådanne principper bør vi også regulere boligmarkedet. Det kan være i form af en konjunktur-modløbende skat, hvor man bliver beskattet af købssummen fremfor en tilfældig vurdering. At man skal godkendes til den faste markedsrente og ikke et fastlåst niveau på 4 pct. som i dag, hvis man vil have variabel rente.

Mange andre ting kan udformes efter dette princip. Det gode ved, at tingene er automatisk stabiliserende, er også, at så behøver vi ikke hele tiden ændre spilleregler, men bare holde fast i de regler, der gælder. De tilpasser sig jo hele tiden helt perfekt til konjunktursituationen. Tænk, hvilken tryghed vi kunne skabe om boligmarkedet, hvis spillereglerne kunne holde i bare 20 år.

Mikkel Høegh

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.