Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Recession rimer på opkøb for den modige aktieinvestor

I volatile tider som nu er det ekstra vigtigt, at man som investor tager stilling til sin strategi. For krisetid er også lig med gunstige købsmuligheder for den langsigtede investor.

Artiklens øverste billede
Henrik Kruse, landechef hos Aberdeen Standard Investments
Henrik Kruse, landechef hos Aberdeen Standard Investments

Det ligger i den menneskelige natur at flygte fra noget, der påfører os smerte. Derfor er det helt efter bogen, hvis man som investor lige nu forholder sig til sit investeringsdepot, som man gør med en svigefuld ekskæreste. Men i en ekstremt volatil periode på stort set alle finansmarkeder er det vigtigt, at man forholder sig aktivt til sin strategi.

Før corona satte verdens investorer på den anden ende, stod vi med aktiemarkeder på alletiders højdepunkter. Risikoen så lav ud, men det var også afspejlet i høj prissætning, der ikke levnede meget plads til yderligere optur. I slutningen af januar regnede vi eksempelvis med et afkast de næste ti år på 4,1 procent per år i det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks.

Til gengæld ser vi nu et årligt afkast de næste ti år på 7,1 procent, hvis du handler S&P 500 i indeksniveau 2400, og hele 10,6 procent hvis det brede indeks når helt ned i indeks 1500. Det positive afkastscenarie kræver naturligvis, at verdensøkonomien hurtigt rejser sig og undgår en langvarig recession, men estimaterne viser, hvorfor langsigtede investorer skal se på aktiemarkedet med positive øjne netop nu. Især i lyset af, at statsobligationer slet ikke viser samme potentielle afkast de næste ti år.

I takt med pandemiens udfoldelse og den ulmende risiko for en anden bølge i mange lande lader en udmelding i relation til unoterede aktiver ligeledes vente på sig. Hvordan har den del af markedet klaret sig? Der er her tale om blandt andet infrastruktur, Private Equity (unoterede aktier) og Private Debt (unoteret gæld). Denne del af markedet bliver ofte overset i diverse overskrifter om markedernes tilstand, muligvis grundet den latens, som er forbundet med prissætningen. Selvom det er for tidligt at gisne om indvirkningerne, både på den korte og lange bane, kan der ligeledes der være interessante muligheder.

Har vi nået bunden?

Som en naturlig forlængelse af ovenstående afkastestimat er de påtrængende spørgsmål naturligvis: Har vi nået bunden? Står vi over for en hurtig opblomstring?

Svarene er todelte, men langt fra entydige på nuværende tidspunkt.

For det første kan en lang nedlukning sætte et hurtigt opsving i skammekrogen, da der vil komme pres på langt flere brancher, virksomheder og til sidst forbrugere.

For det andet vil for få finanspolitiske stimuli og defensive centralbanker være gift for opsvinget. Mange brancher står nemlig over for et akut, men midlertidigt, likviditetsproblem, der hurtigt kan mindskes betragteligt, når vi vender tilbage til et mere normalt scenarie med fuldt blus på den private sektor rundt om i især Europa og USA.

Som tingene står, er vi forsigtige optimister. Det er baggrunden for, at langsigtede aktieinvestorer bør se på deres investeringsstrategi og måske gradvist begynde at købe op. Lande i Europa er begyndt at slippe jerngrebet på befolkningerne, og gigantiske hjælpepakker sikrer forhåbentlig det livsnødvendige pengefix, som finansmarkederne og økonomierne er afhængige af.

Hvis det ikke lykkes for politikere og centralbanker at holde hånden under økonomierne, kan vi dog stå over for en deflationær periode i en del lande. Det scenarie vil give obligationer en relativ merværdi til aktier. På den korte bane vil den skørt lave oliepris forstærke den trend.

Omvendt kan de mange stimuli også være med til at skubbe inflationen i vejret på længere sigt, og vi har tidligere i den økonomiske verdenshistorie set, hvordan omskiftelige perioder har givet heftig inflation. Blandt andet på grund af udskudt forbrug, men også fordi vareudbuddet har fået et chok. Et scenarie med større inflation vil normalt understøtte aktiernes kurs.

Ligegyldig hvad der sker, er det vigtigt, at man som investor lige nu udfordrer sin natur og ser aktivt på sin investeringsstrategi. Det vil tjene det langsigtede afkast bedst.

Henrik Kruse

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.