Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fondseje sikrer Danmark en unik fordel under og efter krisen

Vi tror, at Danmark kommer styrket gennem coronakrisen i forhold til de lande, vi konkurrerer med. Takket være de erhvervsdrivende fondes helt unikke ejerforhold.

Artiklens øverste billede
Grundsfos er en af næsten 1400 danske virksomheder med langsigtede og erhvervsdrivende fonde i ryggen. Det udbredte fondseje vil sikre Danmark en klar fordel i forhold til andre lande, mener dette indlægs forfattere. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Både Danmark og resten af verden risikerer store tab af virksomheder og job under og efter coronakrisen. Mange selskaber og organisationer er hårdt presset. Der er et stort pres for at skifte strategi her midt i krisen eller sælge ud af vitale forretningsområder. Enkelte virksomheder kan blive presset til at skære helt ind i benet, og så forvinder virksomhedens ”muskel”. Her bliver ejerskabet af virksomhederne afgørende for deres strategi og evne til at komme stærkt gennem krisen. Og det er her, at Danmark har en helt unik konkurrencefordel i forhold til resten af verden.

I Danmark bliver det en række af de største og mest betydningsfulde danske virksomheder, som skal understøtte og trække Danmark ud af coronakrisen, ejet af erhvervsdrivende fonde. Det drejer sig om Lego, Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg, Velux Fondene, Grundfos, Danfoss, William Demant Holding, J. Lauritzen, H. Lundbeck, Rambøll, Cowi, Tryghedsgruppen, Falck og Skandinavisk Holding for blot at nævne nogle få af de næste 1400 erhvervsdrivende fonde i Danmark.

I de største af fondsejede virksomheder er der flere end 375.000 ansatte, og de står for ca. 45 pct. af den samlede markedsværdi i C20-indekset på Københavns fondsbørs.

Vi tror, at Danmark kommer styrket gennem coronakrisen i forhold til de lande, vi konkurrerer med. Det skyldes de erhvervsdrivende fondes helt unikke ejerforhold. Erhvervsdrivende fonde i Danmark har typisk to formål. Det ene formål er at understøtte deres virksomheder på den lange bane. Det andet er at uddele penge til almennyttige formål på den lidt kortere bane.

De erhvervsdrivende fonde har i kraft af deres formuer haft mulighed for at bidrage til at løse nogle af de akutte udfordringer, som coronakrisen medfører i Danmark. Vi har set over 80 eksempler på, at fondene har reageret hurtigt og bevilliget projekter i denne coronatid. Vi har set nye forskningsprojekter til at bekæmpe eller forstå epidemien og forskningsprojekter i, hvordan mennesker reagerer på epidemien.

Lego, Grundfos og andre fondsejede virksomheder har produceret værnemidler. Realdania har givet 175 mio. kr. til indsatser i kølvandet på covid-19. Novo Nordisk Fonden har støttet både nationale og internationale covid-19 projekter.

Carlsbergfondet og Lundbeckfonden har støttet forskning og test på blandt andet Rigshospitalet. A.P. Møllerfonden har stået for transport af værnemidler, som på et tidspunkt var en begrænset ressource i Danmark – den såkaldte Maersk Bridge. Egmontfonden, Tuborgfondet og TrygFonden har givet akut hjælp til NGO’er, mens andre fonde har givet direkte støtte til erhvervslivet, såsom KFI, der har betalt for corona-afskærmning hos købmændene.

Fondene har således taget et endog et meget stort samfundsansvar og løftet opgaver, som normalt forventes løst af myndighederne. Det skyldes, at fondene i dag befinder sig i en helt anden situation end under finanskrisen i 2008-2009.

  • For det første er formuen hos de 25 største fonde steget med omkring 130 pct. i perioden fra 2008 til 2018.
  • For det andet er de største erhvervsdrivende fonde væsentlige bedre ledet i dag end i 2008. De fleste fonde har en sammenhængende og langsigtet strategi og har afsat midler til at gennemføre denne strategi. Fondene er også blevet mere professionelle i forhold til kapitalforvaltning og har dermed et bedre beredskab til at klare en krise.
  • For det tredje er fondenes sekretariater blevet styrket væsentligt, både i antal og kompetencer.

De erhvervsdrivende fonde har således både kapital, strategi og kompetencer til at udvise stabilitet for deres virksomheder og tænke langsigtet. Det er netop denne konkurrencefordel der gør, at vi i Danmark kan tro på, at vi kommer godt igennem coronakrisen.

Fondene har ikke samme behov for at tage akutte og risikofyldte beslutninger som andre ejerformer. Det forekommer derfor også sandsynligt, at fondsejerskabet netop af den grund indebærer nogle særlige muligheder for at udvikle virksomhedernes konkurrenceevne på en langsigtet og ansvarlig måde til fordel for Danmark og dansk økonomi og danske arbejdspladser.

Regeringen og Folketinget kan ikke læne sig tilbage, for der brug for en ny stærk og målrettet vækstpolitik, så væksten i samfundet igen kan komme opad. Det politisk system skal huske de fondsejede virksomheder, som løfter samfundsvitale opgaver her i coronakrisen.

Der er brug for en målrettet indsats for at forbedre mulighederne og vilkårene for de erhvervsdrivende fonde samt at styrke incitament for at oprette nye erhvervsrivende fonde.

Markus Bjørn Kraft, stifter og Partner i Krafts & Partner

Claus Richter, direktør

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.