Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Finanstilsynet har nøglen til at redde boligmarkedet og sætte skub i forbruget

Hvis erhvervsministeren vil redde boligmarkedet og øge forbruget samtidig, kan han finde løsningen i sit eget Finanstilsyn.

Erhvervsminister Simon Kollerup har kritiseret Realkredit Danmark/Danske Bank og samtidig bedt om, at bankerne viser samfundsansvar og bidrager til at holde hånden under boligmarkedet. Kollerup har ret i sin kritik, hvad angår Realkredit Danmark/Danske Banks nye lånepolitik, der hæver kravet til egenbetaling ved boligkøb til 10 pct. for førstegangskøbere.

Dér, hvor Simon Kollerup til gengæld fremstår hyklerisk, er, at roden til bankernes manglende udlånslyst til boliger kan skyldes barrierer opsat af Finanstilsynet, som sorterer under Erhvervsministeriet og dermed Simon Kollerup. Hvis bankerne gerne vil øge deres udlån til boliger, kan de blive stoppet af Finanstilsynet og få en reprimande, hvilket er paradoksalt, når Simon Kollerup opfordrer bankerne til at vise samfundsansvar.

Hvis bankerne har lyst til at kaste mudder tilbage, er de faktisk i deres gode ret til at gøre det. Finanstilsynet er et meget magtfuldt -og dominerende tilsyn, hvad angår bankernes udlånspolitik, da de bestemmer, hvad bankerne må og, hvad de især ikke må. De stresstester bankerne løbende og kommer med advarsler, hvis de finder noget, de ikke bryder sig om.

Finanstilsynet indførte i 2018 regler om “God bankskik”, hvilket gjorde, at lånereglerne blev kraftigt strammet op, og at det i langt højere grad handlede om hustandsindkomsten ved udmåling af hvor meget lån, der kunne gives til huskøb. Dette umuliggør boligdrømmen for mange, og især førstegangskøbere, som må formodes at være i begyndelsen af karriereforløbet og dermed ikke har set deres lønninger toppe endnu.

De nævnte låneregler blev opstillet af Finanstilsynet, for at boligmarkedet ikke skulle løbe løbsk, og for at boligejerne ikke skulle sidde i boliger, hvor de ikke ville kunne overholde deres gældsforpligtelser, hvis de eksempelvis blev arbejdsløse, skilt osv. Disse regler har været stærkt kritiseret for at være for hårde, og de er alt for hårde i vores nuværende situation. Som det er nu, har vi en negativ kort rente og en meget lav lang rente, men det er meget svært at låne.

Det er et skævt scenarie, ikke at kunne låne, når vi oplever historisk lave renter samtidig med, at vi forsøger at slukke ildebrande med stimuluspakker, hvor pengene bliver taget direkte fra statskassen. I boliger har bankerne en sikkerhed i værdi over tid modsat stimuluspakkerne, hvor der desværre ingen garanti for succes er. Stimuluspakkerne er selvfølgelig essentielle, og hvis ikke de var blevet givet, havde det haft nogle katastrofale følger. Det er indiskutabelt.

Simon Kollerup bliver nu nødt til at kigge indad og i stedet hjælpe, hvor han kan, altså igennem regelændringer og deregulering. Hans fornemste opgave er at få gang i forbruget, så virksomhederne atter kan tjene penge, og dermed genskabe arbejdspladserne. Hvis han selv vil vise vejen med hensyn til boligmarkedet, skal han også selv bidrage. Så hvad kan Kollerup gøre for at hjælpe alle tingene på vej? Han skal pumpe penge ud i samfundet via en lempelse af reglerne for at optage lån og især med en deregulering af afdragsfrie lån.

Vi har ikke brug for, at boligejerne sparer op, men i stedet, at de bruger penge og gerne en masse af dem. Tiden til opsparing skal nok komme, når vi har en sen pensionsalder og længere levetid i vente. Mængden af penge, der kunne gå til forbrug via afdragsfrie lån, ville være et godt supplement til diverse stimuluspakker og ydermere bidrage til, at hånden bliver holdt under boligmarkedet, da adgangen til boliglån bliver lettere og mere favorable. Indtil videre har der været fokuseret på virksomhederne, men det burde være muligt at igangsætte flere store initiativer samtidigt.

Meningen med stimuluspakkerne er, at virksomhederne skal kunne overleve, så de atter kan åbne. Når de åbner, skal forbrugerne være der til at sætte dem i gang igen. Hvis der ikke er forbrugere med penge på lommen på den anden side af coronakrisen, er der mange virksomheder, der ikke kan overleve. Det er på tide, at vi kigger på boligmarkedet, og hvordan vi kan bruge det som et instrument til at få flere penge ud til forbrug. Hvis Simon Kollerup vil give et boost til hele samfundsøkonomien, kunne han slække på lånereglerne til boliger.

BRANCHENYT
Læs også