Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trump mistede økonomien som trumf - nu kan handelskrig være hans stærkeste kort til valget

Det lyder som en tabersag at genstarte en omkostningsfuld handelskrig, mens arbejdsløsheden nærmer sig 20 pct. Men for Trump er det måske det oplagte kort at spille op til valget.

Corona rammer verden

USA stod med alle kort på hånden, da coronavirussen ramte landet. Virussen rejste fra Kina gennem Asien og Europa og fik først et stykke inde i marts rigtig fat i USA. Ikke desto mindre virkede landet uforberedt, og smitteinddæmningen blev forkludret. Men selvom forløbet kunne være håndteret bedre, var USA ikke undsluppet.

Lige så lidt, som det er er præsident Donald Trumps skyld, at USA under hans regeren har oplevet den laveste arbejdsløshed i 60 år, lige så lidt er det hans skyld, at USA måtte igennem en økonomisk smertefuld nedlukning. Og lige som Trump solede sig i de økonomiske nøgletal og nye rekordniveauer på aktieindeks, lige så vel vil den svækkede økonomi kaste skygger over ham.

Trump har fået frataget sit altafgørende trumfkort i valgkampen. Det øger sandsynligheden for, at nøgleemner fra Make America Great blusser op. Handelskrigen mod Kina er et godt bud.

USA står som bekendt midt i en historisk nedtur. Som i resten af Vesten kollapsede økonomien i april med en hast, der aldrig er set magen. I 1. kvartal skrumpede den 1 pct., selvom nedlukningen kun omfattede den sidste tiendedel af kvartalet. I 2. kvartal er et fald på 10 pct. realistisk. Arbejdsløsheden stryger i vejret og kan runde 20 pct. i maj.

Situationen skal nok bedres inden præsidentvalget, men det tabte hentes kun langsomt tilbage. Og sandsynligvis er ledigheden ikke kommet ned under de 10 pct., der var toppen i finanskrisen, når amerikanerne skal sætte kryds 3. november. Trump kan i valgkampens sidste del fremhæve en til den tid sikkert imponerende vækst eller pege på høj ledighed i andre lande. Men undskyldninger er næppe nok – og den ringe håndtering i coronakrisens start gør det vanskeligt at undslippe bebrejdelserne.

Derfor forsøger Trump at flytte fokus. Beskyldningerne mod Kina er over de seneste uger fløjet gennem luften. Kina bebrejdes for udbruddet af, hvad Trump betegner ”den kinesiske pest”, og han angriber landet for misinformation. Amerikanske institutioner presses til at begrænse investering i Kina, og Trump truede for nylig med at droppe de diplomatiske forbindelser.

Kina kritiseres også for ikke at leve op til den Fase 1-handelsaftale, der kom på plads i januar. Med aftalen lovede kineserne stor forøgelse af amerikansk import, men krisen har mindsket Kinas importbehov markant. Handelsaftalen tager endda forbehold for pandemier, men det ser Trump stort på. Så sent som i sidste uge lagde Trump nye begrænsninger for Huaweis muligheder for at bruge amerikanske komponenter i produktionen.

Spørgsmålet er, om det slutter her. Mere markante handelspolitiske angreb, f.eks. toldforhøjelser, er en tiltagende risiko. Vurderingen i Det Hvide Hus synes at være, at handelskrigen er en vindersag. Spørgeundersøgelser peger da også på rekordhøj Kina-skepsis blandt amerikanerne.

Risikoen er et negativt aftryk på både økonomien og aktiemarkedet, men Trump kan hævde, at svagheden skyldes corona – ikke handelskrigen – og han vil samtidig fremstå handlekraftig. Stiller Joe Biden sig kritisk, kan Trump udstille ham som en del af det establishment, der i årtier har ladet arbejdere i fjerne lande stjæle amerikanske industrijob – ja, selve den amerikanske drøm.

Coronakrisen har desværre forhøjet risikoen for, at handelskrigen allerede på denne side af valget kan blusse op igen.

BRANCHENYT
Læs også