Debat

Årets studenter er sluppet løs: Gid de må vende hjem som frie mennesker

Tale til årets studenter fra dansk erhvervsliv. C/o 2830 Virum.

Kære Magnus.

Og Frederikke, Tobias og alle jer andre på årgangen.

Tillykke! Med studenterhuen, med eksamensbeviset og med friheden. Lige om lidt skal du marinere hjernen i spumante og cremant, og lige efter skal du holde ferie, og lige efter skal du holde sabbatår.

Det hele er velfortjent. Særligt friheden. Siden 0. klasse har du været trukket gennem trafikundervisning, skoletandpleje, feature-uger og temaforløb. For alt det har du fået en hue. En hue er systemets belønning for, at man gennem 12-13 år gjorde nogenlunde, som læreren og ens forældre sagde.

Nu venter friheden. Altså ikke helt endnu, men snart, for dine lærere og forældre skal lige have holdt deres studentertaler til dig: Vigtige taler om livsvalg og prioriteringer, som du har glemt i dét minut, de er holdt. De skal også have taget fotos af dig og lagt dem på Facebook – det er en slags instagram, der drives af Ældre Sagen - og de skal også lige… men så er du fri.

Fri på den måde at ingen institution eller autoritet sætter rammen for dit liv nu. Den tilstand er meget tiljublet. De næste uger vil mennesker på dine forældres alder fortælle dig, hvor skøn en tid, der nu ligger foran dig. Særligt efter at de har fået et par glas hvidvin. Inde i deres hoveder kører en film med billeder af lange fester, lange rejser, lange kys og lange nætter. Den bedste tid. Filmen er ikke blevet ringere med årene. Lyt høfligt. Men overvej også, hvad de siger om deres liv.

Du kan være fri hele livet, men det kræver, at du tænker anderledes end dem med en film oppe i hovedet, der bliver afspillet, når de ser en studenterhue.

Hvis den bedste tid varer et år eller to efter studentereksamen, er der mange år til rest. Som i – mange. Efter den bedste tid har mennesker på dine forældres alder levet 25-30 år med noget næstbedst eller nogenlunde. De skal leve 10-15 år mere på den måde. Så venter systemet med sin sidste belønning for, at man har gjort, som man fik besked på. Den belønning hedder pension.

Hvis du synes, at den måde at leve et liv på, lyder til fem stjerner og et 12-tal, så ingen protester herfra. Men det kunne jo også være, at du hellere ville opleve at være fri i 30 år end i et år eller to.

Du kan være fri hele livet, men det kræver, at du tænker anderledes end dem med en film oppe i hovedet, der bliver afspillet, når de ser en studenterhue. Du må ikke tænke på studenterfesterne som begyndelsen på friheden og den sidste måned af dit sabbatår som afslutningen, hvorefter du indkaldes til afsoning af 30-40 års næstbedst eller nogenlunde liv. Forstår du?

For så sker katastrofen. Du får overbevist dig selv om, at det er i orden, at din kommende uddannelse ikke rigtig tændte noget i dig, men var fornuftig, at dit arbejde bagefter var ret kedeligt, men indbringende, og at livet som helhed blev et stort hav med enkelte spændende palmeøer. Sådan bliver man et ufrit menneske. Ufrie mennesker har uddannelser, som aldrig rigtig sagde dem noget, og job, som de ville kvitte om en måned, hvis der var penge nok på kontoen.

Men det frie liv er ikke enkelt. Slet ikke. Du skal være nysgerrig, flittig og modig på én gang. Du skal være flittig nok til at terpe dig gennem en hård, men spændende, uddannelse, og modig nok til at stoppe midt i den, hvis du når frem til, at et kommende liv som tandlæge, revisor, psykolog eller it-konsulent grundlæggende ikke var dig. Du skal give alt, hvad du har, i et job og samtidig være modig nok til at sige det op, hvis du kan mærke, at du er ved at dø inden i af mangel på gnist og meningsfuldhed.

Sådan, Magnus, bliver du præcis sådan et menneske, som dansk erhvervsliv kan bruge om nogle år. Nysgerrig, flittig og modig. Din kommende arbejdsgiver ved, at du som erklæret frit menneske valgte den uddannelse, du gennemførte, ud fra lyst og engagement. Arbejdsgiveren ved også, at du melder ud, når du ikke har mere at give i et job i stedet for at skjule, at der er udsolgt, hæve løn og håbe, at ingen opdager, at det indre gasfyr er gået ud.

Nok om gasfyr. Lad nu hjernen marinere i spumante og spis godt til af de chokoladedyppede jordbær ude på ruten. Omkring stop nummer 16 vil ingen af jer sanse, om I er i Bagsværd eller Værløse. Eller noget. Der er bare en masse søde bilister, der dytter, og en masse søde forældre, der har brugt 14 dage på at forberede et besøg på 13 minutter.

Tillykke! Nu venter friheden. Grib den. Gerne de næste 30 år. Til gavn for dig selv og dansk erhvervsliv.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også