Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Regeringen er på vildspor med sin strategi for kunstig intelligens

Visionen for kunstig intelligens er, at Danmark skal gå forrest. Men gør vi det? Nej – ikke som det ser ud nu.

Dan Rose, medstifter af Paperflow

Årsagerne er mange, men på nuværende tidspunkt er Danmark langt fra at blive foregangsland inden for kunstig intelligens (Artifical Intelligence).

For det første har vi ikke det nødvendige økosystem til at udvikle AI-kompetencer, hverken inden for uddannelsessystemet eller i erhvervslivet, uanset virksomhedens størrelse. I en McKinsey-rapport fra 2017 er det de største virksomheder, som har haft succes med AI, mens de innovative start ups har det sværere. Kontra, hvad man måske skulle tro.

De store virksomheder har vi ikke særligt mange af i Danmark. Sammenlignet med tech-giganterne i USA, er vi nærmest usynlige. Men sådan behøvede det ikke at være, for hvis der er noget, vi kan i Danmark, er det at digitalisere og dermed få rene og standardiserede data. Vi ligger i den absolutte top på offentlig digitalisering. Det er en stærk platform til AI.

Det er heller ikke blevet lettere for startups at deltage i kapløbet, for det er over de seneste par år blevet markant sværere at være AI-startup. Det skyldes især EU’s højere krav til datasikkerhed og GDPR-regulering. Det kræver i dag et større apparat at levere den sikkerhed, der forlanges. AI er også et felt med krav om mange specialister samlet, og det er dyrt, hvilket også gør det til sjældenhederne blandt start ups at komme ud af starthullerne.

På universiteterne er der heller ikke meget hjælp at hente. De danske universiteter gør det godt og er klart et af de steder, hvor mange gode elementer er i spil, men det er svært at nå Silicon Valleys niveau. Da jeg besøgte Københavns Universitet, blev det sagt, at universiteterne med hensyn til f.eks. AI er fem år bagefter de store tech-giganter.

Så hvad nu? Skal vi acceptere vores placering nede ad ranglisten og vente på, at teknologierne kommer med båden fra USA, sådan som det var med VHS-bånd i 1980’erne? Det bliver svært at få tilstrækkeligt mange store virksomheder i spil eller etablere et stort AI-miljø i Danmark, hvor vi skal indhente fem års forskning. Men løbet er ikke helt kørt, hvis vi spiller kortene rigtigt.

Det, som Danmark har gjort godt så mange gange før, er, at vi kan standardisere og åbne information, som ingen andre har gjort det. Danmark er et unikt land på grund af vores homogenitet og tilpas lille størrelse. Forskellene på Aars og Frederiksberg er nærmest usynlige i sammenligning med de store forskelle, man ser i andre lande. Vi er også generelt langt fremme digitalt. Det er de styrker, vi skal spille på.

Hvis staten i samarbejde med erhvervslivet åbner for standardiserede datakilder, som har været igennem møllen for datasikkerhed og GDPR, bliver spillebanen pludselig markant mere tilgængelig. De danske startups og virksomheder vil ikke længere være reduceret til at sidde på tilskuerrækkerne og se Silicon Valley spille bold med kineserne.

Det kræver dog en indsats, i form af at erhvervslivet og regeringen sammen skal tage opgaven seriøst og frigøre og standardisere data. Det er i hvert fald et sted at starte for at indhente en del af det tabte.

Dan Rose

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.