Debat

Tillykke til de nye dimittender! Sæt jer nu ind i dagpengereglerne

Det kan koste dyrt for nyuddannede, hvis de ikke sætter sig ind i dagpengereglerne.

I denne tid har mange unge mennesker netop været til deres sidste eksamen og på den måde i en eller anden grad erhvervet sig en adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Men om adgangsbilletten kommer i brug med det samme efter sommerferien, er i den grad tvivlsomt, hvilket dimittendledigheden også vidner om.

Kommer man som nyuddannet ikke ind på arbejdsmarkedet med det samme, er det altafgørende, at man har kendskab den danske arbejdsmarkedsmodel – herunder hvordan man opnår dagpengeret – for desværre er det ikke alle, der har en indsigt i det. I en nylig gennemført undersøgelse blandt studerende foretaget af YouGov for Business Danmark fremgår det, at kun hver fjerde af de studerende har kendskab til dagpengereglerne.

Hvis dimittenden ikke har denne indsigt, og derfor for eksempel ikke får meldt sig ind i en a-kasse minimum 14 dage efter sidste eksamen, kan det få store økonomiske konsekvenser – for så skal der pludselig til at spares timer op for at få ret til dagpenge. Hvis dimittenden modsat har meldt sig ind i a-kassen senest 14 dage efter sidste eksamen, er der mulighed for at få dagpenge direkte efter endt studie.

Jeg er godt klar over, at dagpengeområdet formodentligt er et lavinteresseområde blandt studerende, og at det kan være svært for dem at forestille sig, at de skal ud til ledighed. Men nogle gange er det bare realiteterne, og af samme grund er det vigtigt at holde sig informeret om reglerne, så man er klar til at træde ind på denne scene uden for mange bump på vejen.

Ofte bliver nyuddannede udskammet i medierne for at sige nej til job, der ikke afspejler deres nye uddannelse. Men det er faktisk en lidt forvrænget anskuelse af virkeligheden, for samme undersøgelse viser, at tre ud af fire studerende gerne vil tage et job under kvalifikationerne for den uddannelse, som de netop har erhvervet sig.

Derudover synes jeg heller ikke, man kan klandre de nyuddannede for ikke at takke ja til job, der ligger milevidt fra, hvad de er uddannet til. Hvis man netop har brugt mellem tre til fem år på at læse en professionsbachelor eller kandidat, er det vel ikke underligt, at man går på jobjagt i den retning.

Retningen kan for eksempel være inden for kommunikation, salg og service - for der er salg og kommunikation i stort set alt. Når du skal præsentere noget for en kollega, skal du for eksempel sælge ideen blandt andet gennem god kommunikation.

Læs også
Top job