Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Uden ansvarlig teknologi risikerer vi at tage skade

Desværre er der noget, der tyder på, at jo mere globale og almenmenneskelige problemer, vi overlader til tech-designere og digitale platforme, jo sværere har vi ved at tage ansvar for os selv og vores nærmeste omgivelser.

Pia Lauritzen, ph.d. og metodeansvarlig i Qvest.io

Når jeg googler bæredygtig teknologi, får jeg en masse artikler om teknologi, der fremmer bæredygtighed. Det er vigtigt, men der er noget, der er vigtigere.

I én af artiklerne står der, at bæredygtighed handler om, hvordan vi kan passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på.

På samme måde handler bæredygtig teknologi om, hvordan vi kan passe på os selv, så vi ikke tager skade af den måde, vi udvikler teknologi på.

Der er nemlig en reel risiko for, at vi tager skade. Og når vi tager skade, er vi tilbøjelige til at gøre skade på hinanden og vores omgivelser.

På den måde hænger bæredygtig teknologi sammen med teknologi, der fremmer bæredygtighed. Og på den måde er bæredygtig teknologi vigtigere end noget andet.

Ikke mindst når det gælder den digitale kommunikationsteknologi, der sætter rammerne for den måde, vi er - og ikke er - sammen på i moderne virksomheder og samfund.

For at undgå at tage skade skal vi stille de samme krav til den måde, vi udvikler digital teknologi på, som vi gør til den måde, vi udvikler fødevarer på.

Det skal være lige så nemt at vælge tech-giganter som Google og Facebook fra, som det er at vælge konventionelt landbrug fra.

Vi skal efterspørge ‘økologiske’ alternativer, som er sundere for os selv og de forhold, digitale produkter udvikles under (ja, det handler om, at vi betaler lidt mere i kroner og øre for så til gengæld at bevare kontrollen over vores data).

Ingen bør udvikle eller bruge teknologi uden først at have udviklet et forhold til sig selv. 

Og vi skal kræve, at det øverste princip for al teknologiudvikling er, at vi som brugere selv tager stilling til, hvad vi vil og især ikke vil bruge teknologi til.

Ingen bør udvikle eller bruge teknologi uden først at have udviklet et forhold til sig selv.

Ligesom vi ikke giver et lille barn en kniv og en gaffel, før det har lært at spise med fingrene, bør vi være forsigtige med at bruge sociale medier, indtil vi har lært at afkode og reagere hensigtsmæssigt på andre mennesker.

Når Facebook finder det nødvendigt at regulere vores adfærd med algoritmer, der bestemmer, hvilke informationer vi får og ikke får, er det fordi, det ikke giver sig selv, hvordan vi skal forholde os til os selv og hinanden.

Teknologi kan ikke bringe verden tættere sammen. Det er kun os, der kan det.

Det skal vi finde ud af sammen. Og selvom teknologi altid har spillet og altid vil spille en rolle, når mennesker spørger, hvor og hvordan de skal placere sig i verden, er tech-giganter, der påtager sig at ‘bringe verden tættere sammen’ ikke svaret.

Teknologi kan ikke bringe verden tættere sammen. Det er kun os, der kan det.

Og desværre er der noget, der tyder på, at jo mere globale og almenmenneskelige problemer, vi overlader til tech-designere og digitale platforme, jo sværere har vi ved at tage ansvar for os selv og vores nærmeste omgivelser.

Vi mennesker udvikler teknologi for at gøre vores liv lettere. Men når vi glemmer, at der er noget, der aldrig bliver nemt, mister vi følingen med os selv og hinanden.

Vi er ikke stærke nok til at klare os alene. Og vi er ikke kloge nok til at stå sammen.

Derfor har vi brug for teknologi:

Når vi hverken har skarpe klør eller er særlig hurtige, er det smart, at vi kan udvikle knive og flyvemaskiner. Og når vi hele tiden bliver forvirrede over, at andre mennesker ser verden fra et andet sted end vi selv gør, er det smart, at vi har sprog.

Men knive og flyvemaskiner gør det ikke kun nemmere at få mad på bordet og komme hurtigt fra A til B. De gør det også nemmere at gøre skade på os selv og vores omgivelser.

Derfor har vi brugt mange tusinde år på at udvikle regler og rammer for vores brug af analoge teknologier. Og derfor bør vi vide bedre end at ‘disrupte’ den måde, vi er sammen på.

I stedet skal vi hjælpe hinanden med at huske, at det er vores, ikke tech-industriens, opgave at tage ansvar for os selv og den verden, vi er en del af.

Vi skal i lighed med de krav, vi stiller til fødevareindustrien, stille krav til tech-industrien om at gøre det nemmere for os at:

  • Træffe vores egne valg (bedre konkurrencevilkår)
  • Tilpasse vores brug af teknologien til vores konkrete behov (lokale løsninger)
  • Forstå den ‘impact’ vores brug af teknologien har på vores eget og andres liv (gennemsigtighed i opsamling og brug af data)

Ikke fordi det nogensinde bliver nemt. Men fordi det er vores ansvar.

Pia Lauritzen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.