Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danske virksomhedsledere får topplacering for krisehåndtering – hvad er de vigtigste erfaringer?

Hvad har vi lært af tiden under lockdown, da de fleste blev hjemsendt, og hvordan kan vi bruge den viden?

Dan Lillie, chef of SAP Concur i Danmark

Danmark er i fuld gang med at genåbne, og stadig flere virksomhedsledere kalder deres medarbejdere tilbage fra hjemmekontorerne. Arbejdsgangene er på papiret på vej tilbage til før-corona-tilstande.

Eller hvad? Netop nu debatterer flere virksomheder flittigt, hvorvidt det at arbejde hjemme under covid-19 har været så stor en succes, at hjemmearbejdsdage kan blive en større eller måske fast del af arbejdsugen.

Overvejelser om flere hjemmearbejdsdage skyldes sandsynligvis, at danske virksomhedsledere har håndteret hjemmearbejdet særligt godt sammenlignet med andre europæiske lande. Ifølge en ny undersøgelse, som SAP Concur står bag, har hele 88 pct. af danskerne oplevet støtte fra deres arbejdsgiver og følt sig velinformerede, mens de har arbejdet hjemme. Dét giver Danmark en europæisk topplacering.

Med andre ord har danske arbejdsgivere formået at skabe og fastholde et højt informationsniveau og skabe gode rammer for deres medarbejdere trods hjemmearbejde.

Selvom danske virksomhedsledere kan være stolte af indsatsen under covid-19, er der enkelte områder med plads til forbedring. De danske medarbejdere har f.eks. oplevet tvivl og manglende information ift. håndteringen af udlæg.

I undersøgelsen svarer 60 pct., at de er usikre på, om – og hvad – de kan viderefakturere i forbindelse med udlæg til kontorudstyr og lignende under hjemmearbejdet. Samtidig har kun 17 pct. været klar over, hvordan de i praksis skulle håndtere udlæg.

Der er altså et oplagt potentiale for at forbedre og digitalisere processer på dette område. Det vil både spare medarbejderne for usikkerhed og gøre arbejdsdagen mere overskuelig for de mange bogholdere, der har været på overarbejde i det første halvår af 2020.

To vigtige erfaringer med hjemmearbejde

Selvom danske virksomhedsledere har gjort et godt stykke arbejde for hurtigt at omstille virksomheden og medarbejderne til at arbejde hjemme, må den europæiske topplacering ikke blive en hvilepude. Ideelt skal de gode erfaringer i stedet ses som et solidt fundament til at håndtere fremtidige udfordringer.

Derfor kommer jeg afslutningsvist med to anbefalinger, som virksomhedsledere med fordel kan tænke ind i deres strategi omkring hjermmearbejde.

1. Giv støtte og rådgivning

De seneste måneder har understreget vigtigheden af støtte og rådgivning fra arbejdsgiveren. Selvom det tyder på, at mange virksomhedsledere har klaret det godt, vil også den kommende tid være præget af usikkerhed. Derfor er det vigtigt at bevare det høje informationsniveau, så medarbejdere ikke bliver usikre på f.eks. arbejdsgange eller deadlines. Hvis vi går ind i en periode, hvor hjemmearbejde bliver the new normal, vil denne tilgang sikre, at medarbejderne også fremover føler sig velinformerede.

2. Vær klar i mælet om udgifter

Danske medarbejdere har været usikre i forhold til håndteringen af udlæg. Derfor kan der med fordel udarbejdes klare retningslinjer, så ingen medarbejdere er i tvivl om, hvad og hvordan de skal viderefakturere udgifter i forbindelse med hjemmearbejde. Det vil også gøre hverdagen langt lettere for bogholdere, der håndterer virksomhedens udlæg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.