Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Grønne investeringer gøres ulovlige med tilbagevirkende kraft

Politikerne bør slå fornuften til, så man ikke ødelægger en ordning, som er til gavn og glæde for mange investorer med en aldersopsparing.

Foto: Imaginechina via AP Images

Det har hidtil været lovligt, at foretage grønne investeringer i unoterede aktier i en aldersopsparing. Nu vil man så ændre på gældende lov via en bekendtgørelse med tilbagevirkende kraft.

Desværre har der ikke i pressen været meget fokus på, at Finanstilsynet har udsendt et udkast til en bekendtgørelse, hvor ikke børsnoterede aktier fremover vil være bandlyst i en aldersopspring. Ikke nok med, at man med tilbagevirkende kraft vil gøre de investeringer, der hidtil har kunnet ske med unoterede aktier, ulovlige, de skal også tilbagerulles inden 1. juli 2021. Alt sammen uden at der sker en politisk behandling af sagen.

Selvom det ikke har været så attraktivt at indsætte penge på en aldersopsparing, fordi indbetalinger ikke kan trækkes fra i skat, er der alligevel ifølge Forsikring og Pension placeret 6,8 milliarder kr. i disse. Heraf er mange uden tvivl opstået ved, at man har kunnet konvertere en tidligere kapitalpension mod at betale en afgift på 40 pct. (uden bundfradrag) til en aldersopsparing.

Nogle af de argumenter, der har været fremme for at der skal ske en lukning af muligheden, har været, at der kan ske misbrug, men risikoen herfor er nærmest ikke eksisterende, fordi man jo maksimalt må investere 20 pct. i én unoteret aktie. Samtidig er der også en regel om, at der mindst skal købes aktier for 100.000 kr. i det unoterede selskab, der investeres i, så det er også med til at skabe en begrænsning for misbrug.

Et argument om, at risikoen er væsentlig højere end i noterede aktier, er heller ikke rigtig, for mange af de unoterede aktier, der udbydes, er f.eks. grønne aktier i solceller og vindmølleprojekter, hvor der er et væsentlig højere afkast end i mange andre aktivklasser, f.eks. er en investering i obligationer i dag væsentlig mere risikofyldt, end investering i unoterede grønne solcelleaktier e.l.

I en tid hvor renten er negativ, er det nødvendigt at sikre risikospredning i sin pensionsopsparing/ aldersopsparing. Her har investering i grønne unoterede aktier i f.eks. et solcelleprojekt været et godt alternativ, både for at få et løbende fornuftig afkast, og fordi det er en investering i grøn energi, som er til gavn og glæde for hele den grønne idé.

Når man så med tilbagevirkende kraft vil tvinge mig/og mange andre, som jeg er bekendt med tilsvarende har investeret i grønne projekter, til at sælge vores unoterede aktier, er det aldeles urimeligt, fordi investeringen var lovlig, da den blev foretaget. Og da der jo netop er tale om unoterede aktier, er de ikke så let omsættelige, som noterede aktier. Det ved man, når man køber dem, men skal man ud og realisere i utide, kan det nemt blive en meget dårlig forretning.

Så én ting er, hvis man vil lukke for muligheden for at investere i unoterede aktier, som samfundsmæssig vil være en dårlig idé, men det vil være en endnu dårligere ide, hvis man også tvinger os, der har unoterede aktier i vores aldersopsparingsdepot til at tvangsrealisere i utide. Det er en rigtig dårlig idé.

På vegne af mange investorer vil jeg opfordre politikerne til at få behandlingen tilbage på jeres bord, og få slået fornuften til, så man ikke ødelægger en ordning, som er til gavn og glæde for både mange investorer, (som også kan være pensionister) men også for hele samfundet i det hele taget, især på det grønne område.

BRANCHENYT
Læs også