Debat

Den sande trussel fra kunstig intelligens er ikke Terminator

Truslen fra robotter er kommet for at blive. Men selvom den sande trussel bygger på kunstig intelligens, er den mere nede på jorden – og det er mennesker af kød og blod, der bruger værktøjerne.

De seneste år har vi talt meget om kunstig intelligens’ potentiale. Og hvis snakken falder på teknologien i yderste, superintelligente potens, leder det tankerne hen på filmklassikeren Terminator.
 
Selvom udviklingen inden for kunstig intelligens er accelereret kraftigt, har nordiske virksomheder ingen grund til at frygte dræberrobotter eller destruktive ondsindede algoritmer.

Men faktum er, at kunstig intelligens udgør en reel trussel, hvis teknologien misbruges. Det ser vi bl.a. ved, at kriminelle grupper bliver bedre til at bearbejde enorme datamængder og identificere potentielle mål ved hjælp af netop kunstig intelligens.
 
Det belyses i en ny rapport fra Europol, som viser, at cyberkriminelle bl.a. bruger kunstig intelligens til at forbedre deres angreb rettet mod virksomheder. Det sker bl.a. vha. avanceret social engineering og intelligente metoder til at gætte passwords.


 
Cyberkriminelle er ofte bedre end it-professionelle til at udnytte kunstig intelligens, fordi de ser stort på lovgivning og moral. Så hvordan skal nordiske virksomheder beskytte sig?

Det er desværre ikke længere nok at tilkøbe en traditionel it-sikkerhedsløsning og håbe på, at softwaren kan klare det hele. Det gør blot ens virksomhed mere udsat.

Virksomheder bør i stedet investere i forskellige sikkerhedsværktøjer, der gør dem i stand til at forsvare sig mod cyberkriminelle bevæbnet med moderne teknologi.

Virksomheder bør også fokusere på deres organisation og på at træne deres medarbejdere, så de bliver en aktiv del af deres digitale selvforsvar. Dét, fordi ingen it-løsning er 100 pct. sikker.

Kunstig intelligens er hverken god eller ond af natur, men også denne teknologi kan misbruges af ondsindede aktører. Derfor skal nordiske virksomheder styrke deres it-sikkerhed - uanset størrelse og industri. Og de skal gøre det allerede i dag.

Så må vi overlade evt. dommedagsprofetier til filmkritikere og fremtidsforskere.                  

Læs også