Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den sande trussel fra kunstig intelligens er ikke Terminator

Truslen fra robotter er kommet for at blive. Men selvom den sande trussel bygger på kunstig intelligens, er den mere nede på jorden – og det er mennesker af kød og blod, der bruger værktøjerne.

Peter Gustafsson, ansvarlig for de nordiske markeder i it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda

De seneste år har vi talt meget om kunstig intelligens’ potentiale. Og hvis snakken falder på teknologien i yderste, superintelligente potens, leder det tankerne hen på filmklassikeren Terminator.
 
Selvom udviklingen inden for kunstig intelligens er accelereret kraftigt, har nordiske virksomheder ingen grund til at frygte dræberrobotter eller destruktive ondsindede algoritmer.

Men faktum er, at kunstig intelligens udgør en reel trussel, hvis teknologien misbruges. Det ser vi bl.a. ved, at kriminelle grupper bliver bedre til at bearbejde enorme datamængder og identificere potentielle mål ved hjælp af netop kunstig intelligens.
 
Det belyses i en ny rapport fra Europol, som viser, at cyberkriminelle bl.a. bruger kunstig intelligens til at forbedre deres angreb rettet mod virksomheder. Det sker bl.a. vha. avanceret social engineering og intelligente metoder til at gætte passwords.


 
Cyberkriminelle er ofte bedre end it-professionelle til at udnytte kunstig intelligens, fordi de ser stort på lovgivning og moral. Så hvordan skal nordiske virksomheder beskytte sig?

Det er desværre ikke længere nok at tilkøbe en traditionel it-sikkerhedsløsning og håbe på, at softwaren kan klare det hele. Det gør blot ens virksomhed mere udsat.

Virksomheder bør i stedet investere i forskellige sikkerhedsværktøjer, der gør dem i stand til at forsvare sig mod cyberkriminelle bevæbnet med moderne teknologi.

Virksomheder bør også fokusere på deres organisation og på at træne deres medarbejdere, så de bliver en aktiv del af deres digitale selvforsvar. Dét, fordi ingen it-løsning er 100 pct. sikker.

Kunstig intelligens er hverken god eller ond af natur, men også denne teknologi kan misbruges af ondsindede aktører. Derfor skal nordiske virksomheder styrke deres it-sikkerhed - uanset størrelse og industri. Og de skal gøre det allerede i dag.

Så må vi overlade evt. dommedagsprofetier til filmkritikere og fremtidsforskere.                 

Peter Gustafsson

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.