Debat

Kan Trygs investorer være trygge ved Tryghedsgruppen?

Tryg er i færd med at overtage Codans aktiviteter i Sverige, Norge og Danmark. For investorerne er det især relevant at holde øje med Tryghedsgruppens økonomi

For nogle uger siden offentliggjorde Tryg, at selskabet sammen med canadiske Intact havde budt på britiske Royal Sun Alliance. Efterfølgende er der fremsat et formelt bud, som forventes at blive accepteret.

For Trygs vedkommende drejer interessen sig primært om at blive meget større i Sverige, noget større i Norge og samtidig at få et aktiv i Codan Danmark, som for at undgå at komme i karambolage med konkurrencemyndighederne formentlig vil blive afsat til anden side. Mere herom nedenfor.

Den samlede pris som Tryg skal finansiere ligger tæt på 35 mia. Det er ikke kun et stort, men et meget stort tal. Både absolut, men også relativt til Trygs aktuelle samlede markedsværdi på ca. 53 mia. Pengene skal gå til at skabe Skandinaviens største skadesforsikringsselskab.

De 35 mia. skal hentes via udstedelse af nye aktier med fortegningsret for de eksisterende aktionærer. I denne henseende spiller Trygs største- og hovedaktionær, Tryghedsgruppen, naturligvis en hovedrolle.

Det er kun få uger siden, at Tryg og Tryghedsgruppen meddelte, at de ville udlodde 1,6 mia. i udbytte. Beslutningen var kontroversiel, og det vidste eller burde Tryg vide. Den Europæiske Centralbank ECB har sagt det, og det danske Finanstilsyn har sagt det samme: Der ”henstilles” til at finansielle virksomheder ikke ”forringer deres kapitalgrundlag igennem udbyttebetalinger, aktietilbagekøb eller variabel løn”. Henstillingen gælder til 1. januar 2021”. Ordlyden er direkte hentet fra Finanstilsynet.

I fodbold er en henstilling nummeret før advarsel. Mange har tolket henstillingen som et ”forbud”, og derfor har kun meget få (vistnok kun Danske Andelskassers Bank, red) trodset henstillingen. Nogen har opfattet henstillingen som kun møntet på banker. Forsikringsselskaber som bl.a. Tryg har ingen finansielle lommesmerter eller ingen problemer med kapitalisering og solvensen, som forhindrer dem i at drive deres forretning. Covid-19 eller ej.

Tryg trodsede henstillingen og udbetalte pengene. Årsagen var, at Tryghedsgruppen uden udbytte ikke kunne udlodde årets bonus til kunderne, og ej heller give penge til velgørende formål. Tryg fik kritik og beklagede senere, at beslutningen havde skabt problemer. Risikoen må dog have været kalkuleret. I Tryg sidder dygtige mennesker, og jo dygtigere du er, jo højere er kravene til at du kender ”reglerne” og/eller følger ”henstillingerne”.

Tilbage til Tryghedsgruppen. Mandag meddelte gruppen, at den have sat 7 pct. af Tryg til salg i en accelereret book building. Meningen var at skabe økonomisk plads til at deltage i den kapitaludvidelse, der kommer inden for de kommende måneder, når Tryg skal hente penge. Tryghedsgruppen solgte for 3,6 mia. kr. og gav 4,4 pct. i aktierabat ved kurs 170.

På sigt er det meningen, at Tryghedsgruppen skal reducere sin ejerandel fra 53 pct. til 40-50 pct. efter kapitaludvidelsen, men der skal være plads til at tegne et betydeligt antal aktier. Det lyder måske lidt underligt, at man tager og bytter udbytter med aktier og kontanter, men ideen er nok ikke mindst at sikre, at kapitaludvidelsen kommer sikkert og godt i mål.

Tryg har tidligere meddelt, at et konsortium vil garantere for kapitaludvidelsen. Kursen er dog naturligvis endnu ikke garanteret. Her spiller Tryghedsgruppens muligheder for at deltage økonomisk formentlig en ”pæn stor rolle”. For hvorfor skulle gruppen ellers sælge aktier nu for at købe dem tilbage senere? Med mindre altså de tror, at aktien falder yderligere i forbindelsen med kapitaludvidelsen.

Hvis man tankespinder og tænker sig, at norske Gjensidige, som har været nævnt som køber af Codan Danmark, ”førtidigt” sender et godt bud til Tryg om at ville købe den danske forretning: Hvor står Tryghedsgruppen så? Tjah, Tryg vil formentlig være tvunget til at offentliggøre buddet, idet kan være kurspåvirkende.

Investorernes reaktion vil være, at hvis der er en god køber, som er villig til at betale en god pris for Codan Danmark, vil det reducere udstedelsesbehovet af Tryg-aktier. Det vil reducere risikoen for et udvandende aktiesalg, og aktien vil stige. Kapitaludvidelsen vil ske på et højere niveau, og Tryghedsgruppen vil købe de aktier tilbage på et højere niveau, som de har solgt billigt.

Trygs aktiekurs har ikke kun bevæget sig i forhold til de økonomiske realiteter de seneste uger, men i høj grad i relation til Tryghedsgruppens økonomiske sundhedstilstand.

Læs også
Top job