Serier

Det skal du tro på for at være optimist for aktiemarkedet i år

Hvis aktiekurserne skal fortsætte opad i 2021, kræver det både et stærkt opsving og ekstremt lave renter. Lige nu virker begge dele realistiske.

Corona rammer verden

2020 var præget af optimisme på aktiemarkederne: Kurserne steg, selv om virksomhedernes indtjening faldt. Investorerne var overbeviste om, at nedlukningen ville blive kort, og markederne blev oversvømmet med likviditet fra centralbankerne, der pressede renterne ned.

Derfor begynder det nye år med et krævende udgangspunkt, med høje indtjeningsforventninger og dyr valuation. Hvis kurserne skal fortsætte op, kræver det både stærk vækst og lave renter.

Begyndelsen af 2021 har budt på både positive og negative vækstoverraskelser. De dårlige nyheder er, at pandemien fortsat udfordrer den globale vækst, specielt i servicefagene. Produktionen er ikke så hårdt ramt som sidste forår, men første kvartal vil formentlig vise negativ BNP-vækst, så vi er bagud fra start.

De gode nyheder er, at der nu er givet over 50 millioner vaccine-doser og at en fuld genåbning stadig ser ud til at kunne begynde i foråret. Samtidig er der kommet ekstra brændstof i vækst-tanken, efter at demokraterne lidt forsinket fik kontrol over både det Hvide Hus og Kongressen ved valget i USA.

Præsident Biden har allerede annonceret en omfattende plan for at bekæmpe pandemien og yde øjeblikkelig støtte. Planen indeholder udgifter på 1.900 milliarder dollar oven i de 600 milliarder, der blev leveret i december. Det svarer til over 12 pct. af BNP, og der er allerede en lige så ambitiøs pakke i støbeskeen til at løfte væksten efter pandemien med grønne investeringer.

Det er en historisk stor finanspolitisk lempelse, og det øger sandsynligheden for, at økonomien kan modstå vinterens udfordringer og åbner for, at den økonomiske aktivitet kan vende meget hurtigt tilbage. Så længe vaccinerne virker, ser det derfor ud til, at væksten ikke bare matcher, men måske overgår forventningerne over de næste to år.

Bagsiden af den planlagte finanspolitiske stimulus er, at det kan få renten til at stige for hurtigt. Da det viste sig, at demokraterne fik kontrol over Kongressen, hoppede den amerikanske 10-årige rente med en kvart procent på få dage. Hvis den tendens var fortsat, kunne det have presset prissætningen på aktier ned og dæmpet den positive effekt af de finanspolitiske lempelser.

Centralbanken, Fed, har imidlertid sendt et klart signal om, at bankens obligationskøb ville fortsætte i hvert fald gennem det meste af 2021 for at sikre, at renterne ikke bevæger sig højere, før økonomien er klar. Mod slutningen af året kan stigende inflation starte diskussionen igen, men Fed-formanden Jerome ”Jay” Powell har gjort det klart, at der skal ekstra meget inflation til, før Fed ændrer kurs.

For en tid ser det derfor ud til, at vi kan få endog meget stærk vækst, uden at det fører til den normale stigning i renterne. 2021 kan derfor blive alle Guldlok-scenariers moder - en situation, hvor økonomien hverken er for kold eller for varm - men derefter skal man nok være forberedt på, at renten begynder at lægge en dæmper på entusiasmen.

Læs også