Sundhed og bæredygtighed er de nye vækstdrivere
Det ikke-bæredygtige er per definition dømt til at fejle. Det bæredygtige overlever.
2020 vil gå over i historien som et år, hvor menneskers og klodens sundhed blev forværret. Covid-19-pandemien kom som et globalt chok. Vi er alle en del af det og forstår de enorme konsekvenser.
Men klimaet og naturens tilstand blev også forværret. I 2020 blev der igen sat ny varmerekord. Den gennemsnitlige temperatur globalt var 1,25 pct. højere end i den præ-industrielle periode 1850-1900. Vi kom altså tæt på de 1,5 pct., som er en del af Paris-aftalen. Områder i Arktis og Sibirien registrerede temperaturer op mod 6 pct. højere end det langsigtede gennemsnit.
Steppebrandene fortsatte i Australien med fatale konsekvenser for anslået 3 mia. dyr. Skovbrandene i Californien satte ny rekord. 2020 satte rekord i antal tropiske storme. CO2-udslippet globalt faldt ca. 7 pct. pga. den ekstraordinært lavere økonomiske aktivitet. Men det er en dråbe i havet. Ambitionen om at komme ned på CO2-neutralitet i 2050 kræver en væsentlig større årlig reduktion.
Meget peger imidlertid på, at vores erfaringer i 2020 vil være med til at forstærke indsatsen for at bedre menneskers og klodens forbundne sundhed. Hvis man skulle være i tvivl om det, kan man skele til World Economic Forums nye årlige globale risikorapport. Klimatiske udfordringer ligger helt i top med høj sandsynlighed, herunder risikoen ved ”Extreme Weather”, “Climate Action Failure”, samt ”Human Environmental Damage”.
”Infectious Diseases” kommer ikke overraskende også ind på højt niveau i besvarelserne fra verdens ledere inden for politik, erhvervslivet, forskningen osv. Det følger, at indsatsen for at modvirke disse risici og for at skabe en sundere, mere bæredygtig, fremtid skal og vil blive opprioriteret yderligere.
Den bæredygtige bevægelse er allerede er i fuld gang på alle niveauer i vores samfund. Vi begynder gradvis at forstå de økonomiske dynamikker og konsekvenser. Tag f.eks. Kina, der står for ca. 30 pct. af den globale CO2-udledning . Analyser peger på, at det vil kræve investeringer på i runde termer 100 pct. af Kinas årlige bruttonationalprodukt, for at opnå CO2-neutralitet i 2060.
Analyserne peger også på, at der netto vil blive skabt et betydeligt antal nye arbejdspladser, måske 40 mio. eller ca. 5 pct. af Kinas aktuelle arbejdsstyrke. Det vil bl.a. være arbejdspladser inden for grøn energiproduktion, infrastruktur til el-distribution, elektriske køretøjer og lade-infrastruktur, batteriteknologi, brintenergi og teknologier til inddæmning af CO2.
Set fra finansmarkedets perspektiv er det stadig mere tydeligt, at de høje langsigtede vækstrater ligger inden de mere bæredygtige produktions- og serviceaktiviteter. Fokus blandt investorerne er rettet mod at identificere de selskaber, der står stærkt i forhold til ressourcer og teknologier, der støtter den mangfoldige bæredygtige agenda.
Her i begyndelsen af 2021 har vi set nogle af de største kursstigninger på selskaber, der netop opererer inden for grøn energi og elektriske køretøjer. Vi har vel at mærke også set betydelige kursstigninger på selskaber inden for teknologier rettet mod sundhedssektoren.
Overordnet set handler det om sundhed. Selskaber, der er i front med løsninger til forbedring af menneskers og jordens sundhed, tiltrækker kapital. Det er rationelt: Det bæredygtige er kommet for at blive. Det ikke-bæredygtige er pr. definition dømt til at fejle. Sundhed er den nye vækstdriver.
Jakob Vejlø