Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det skal være billigt - men ikke ansvarsfrit - at stifte selskab

Vi risikerer at gå glip af gode idéer, hvis kravene om kapital er for høje for iværksættere.

Artiklens øverste billede
Foto: Colourbox

Det var glædeligt at læse på FINANS i onsdags, at både FH og FSR - danske revisorer mener, at det skal være let at være iværksætter i Danmark. Det mener vi også. Derfor har vi foreslået, at det skal være billigere at stifte et anpartsselskab. I dag kræver det 40.000 kr. i startkapital. Vi mener, beløbet skal sættes ned til 8.000 kr., så Danmark går fra at have EU’s næsthøjeste kapitalkrav til at lægge sig på EU-gennemsnittet.

Den idé er FSR og FH ikke begejstrede for. De frygter, at et lavere kapitalkrav vil åbne en ladeport for folk, der ikke har reel interesse i at starte egen virksomhed, men i stedet vil bruge selskabet til snyd og svindel og efterlade en regning til samfundet.

De fremhæver eksempler på snyd i de såkaldte IVS’er, iværksætterselskaber, som skrækeksemplet på, hvad et lavt kapitalkrav vil medføre. Eksemplerne adskiller sig dog ikke væsentligt fra lignende tilfælde af snyd i andre selskabstyper.

Muligheden for at starte et IVS er nu afskaffet, og dermed er det blevet dyrere at stifte selskab i Danmark. Derfor er vi nødt til at sænke kapitalkravene til iværksættere, der vil stifte selskab for at komme i gang som selvstændige. Det gælder ikke mindst nu, da vi står i en historisk krise, som har fået antallet af nystiftede virksomheder til at falde til det laveste niveau siden finanskrisen.

De 40.000 kr., som kræves i dag, er mange penge, hvis man for eksempel er studerende med en god idé til en ny, grøn løsning, der kan sættes i produktion og markedsføres. Derfor skal kapitalkravet ned.

Vi er naturligvis enige i, at vi skal skærme samfundet mod misbrug, snyd og svindel. Derfor skal nedsættelsen af kapitalkravet ske sideløbende med, at der indføres skærpet offentlig kontrol og vejledning.

Vi foreslår blandt andet, at der skal informeres langt bedre i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed, så iværksætterne i højere grad ved, hvad stiftelsen indebærer eksempelvis i form af bogføring, regnskabsudarbejdelse og indsendelse, hæftelse og ledelsesansvar.

Nok så vigtigt skal nye selskabsejere og -ledere informeres om, at det kan være personligt ansvarspådragende at underkapitalisere et selskab, og at kapitalkravet bør afspejle selskabets kapitalbehov. Den information kan eksempelvis gives via obligatoriske onlinekurser, som det kendes fra fødevareområdet. Den ansvarlige ledelse skal på godt dansk have hånden på kogepladen.

Det skal være lettere at blive iværksætter i Danmark. Men det betyder ikke, at det skal være ansvarsfrit. Brud på reglerne skal medføre erstatningskrav fra det offentlige, og de ansvarlige skal kunne retsforfølges.

Ingen skal være i tvivl om, at om, at det kan medføre både omkostninger og straf, hvis en virksomhed lukkes ned ureglementeret. På den måde bliver det lettere at være iværksættere, uden at samfundet skal hænge på regningen for skattespekulanter.

Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation,

Lars Holm Nielsen, chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik i DI,

Peter Kofler, formand i Dansk Iværksætterforening,

Jasmina Pless, chefkonsulent i Dansk Erhverv,

Morten Holm Østergaard, erhvervspolitisk chef i Landbrug og Fødevarer,

Troels Krog, chef for politik og presse i ASE,

Anne Katrine Heje Larsen, CEO i DISIE,

Michael Eis, formand i Dansk Crowdfunding Forening, og

Troels Michael Lilja, Associate Professor, PhD, CBS LAW

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.