Serier

Lad iværksætterselskaber overleve og skyd gevinsten i teknologi mod svindel

35.000 virksomheder med selskabsformen IVS bliver tvangsopløst, hvis de ikke har skiftet form 15. april næste år. Bag det tal er tusindvis af mennesker, der løber utrolig stærkt for at realisere deres drøm.

Corona rammer verden

Debatten om iværksætterselskabernes (IVS) snarlige død rører igen på sig efter et forår, hvor coronakrisen naturligt var alles primære fokus. Men det er på tide, at debatten kickstartes, og det er glædeligt, at en række organisationer er gået sammen om et løsningsforslag, og har præsenteret det for erhvervsministeren, der lover en løsning henover sommeren.

Organisationernes forslag, der bl.a. indeholder lavere kapitalkrav til stiftelse af anpartsselskaber (ApS), er i min optik en velkommen løsning på hovedparten af problemerne for IVS’erne og samfundet.

Men der mangler stadig en simpel og klar løsning for de 35.000 nuværende IVS’er, der bliver tvangsopløst, hvis de ikke har skiftet form 15. april næste år. Man skal huske, at der bag det tal er tusindvis af mennesker, der løber utrolig stærkt for at realisere deres drøm - og det er ikke blevet lettere efter corona-nedlukningen.

Argumentet for at afskaffe IVS’erne har været risiko for svindel - også selvom professorerne Troels Michael Lilja og Jesper Lau Hansen har undret sig over logikken i Erhvervsstyrelsens rapport, der var belæg for afskaffelsen.

Når argumentet mod IVS’erne var risiko for svindel, men der samtidig er enighed om, at de har skabt flere iværksættervirksomheder, og at de bidrog til dansk eksport i 2014-2016 med 430 mio. kr. og 5.200 ansatte – hvorfor sætter vi så ikke ind mod svindlen i stedet?

Vi kunne lade os inspirere af de mange andre EU-lande, der har modeller som IVS - eksempelvis i Luxembourg, hvor en person kun må have ét IVS. Eller vi kunne være pragmatiske som tyskerne, der har konstateret, at der er flere tvangsopløsninger og konkurser - men at den tyske IVS-pendant samlet giver større gevinst end ulempe.

Hvis vi virkelig ville være fremsynede, kunne vi vælge den tyske model og samtidig investere gevinsten fra IVS’erne i teknologi til at modvirke og opdage snyd.

Det kunne ske ved at indføre krav om digitale fakturaer mellem virksomheder, der også kunne skabe afledte produktivitetsgevinster for virksomhederne, der ville spare tid på administration. Hvis det blev indført, ville man altid kunne se, hvem der handler med hinanden og på den måde undgå en stor del af den mest simple svindel og fejl.

Vores dattervirksomhed Billy har tidligere været involveret i Erhvervsstyrelsens projekt Automatisk Erhvervsrapportering. Når det forhåbentlig bliver indført, vil de små virksomheder spare millioner i administration, og det offentlige kan få indberetninger til tiden med et datagrundlag, der giver mulighed for at opdage både sjusk og snyd. Det er desværre ikke der, vi er nu – men vi kunne jo investere bare noget af gevinsten fra IVS’erne i at sætte fart på processen.

Så kunne vi dæmme op for svindel i IVS’erne – og alle de andre selskabsformer - samtidig med at vi lettede lidt af det kæmpe pres, iværksætterne bag IVS’erne lige nu er under.

BRANCHENYT
Læs også