Serier

Stop, vi skal ikke tankeløst tilbage til kontoret!

Brug ikke genåbningen til at holde møder om, hvordan I kommer tilbage på kontoret, men i stedet om, hvordan I sammen kommer frem til et bedre arbejdsliv – både på kontoret og i hjemmet.

Corona rammer verden

Er din virksomhed i gang med at indkalde til ”sådan kommer vi alle tilbage på kontoret”-møder, så stop op et øjeblik. I risikerer at misse en oplagt mulighed for at geare virksomheden til fremtiden og overkomme nogle af de problemer, som arbejdspladser har kæmpet med i årevis.

Undersøgelser viser, at en skræmmende stor andel af danskerne går uengagerede på arbejde. Vi bruger en stor del af vores vågne tid på ineffektiv og klimabelastende transport. Mange oplever dårlig work-life balance, og virksomheder kæmper med at skabe et arbejdsmiljø, der tilgodeser de attraktive, men også udfordrende yngre generationer, som vil have mere kontrol over deres arbejdsliv.

Twitter har annonceret, at i fremtiden er det op til medarbejderne, om de vil arbejde hjemme eller på kontoret. For os, der arbejder med tech-iværksættere og fremtidens arbejdsliv, er det en forventelig forandring, som længe har været i krystalkuglen.

Qua mit arbejde har jeg set to markante tendenser: Arbejdspladsen er ikke et fysisk sted, men en sindstilstand, der lige så godt kan aktiveres på yndlingscaféen, i sommerhuset eller hjemmet. Som leder er det alfa og omega, at du viser tillid til dine ansatte, og at du ser dem som ansvarsfulde mennesker, der godt ved, hvad de skal. Fremtidens medarbejdere fravælger hierarkiske organisationer, fordi de vil forstås holistisk og forventer, at du som arbejdsgiver er med til at opfylde deres potentiale og ikke kun virksomhedens potentiale. Vis tillid, og sæt potentialet fri.

Hjemmearbejde har øget effektiviteten

Konsulentvirksomheden Capture har foretaget en rundspørge blandt 175 ledere og medarbejdere i 75 forskellige virksomheder om deres arbejdsliv under corona. Den viser et markant skifte, hvor 64 pct. oplever færre afbrydelser, og tæt på 50 pct. oplever højere effektivitet og mindre stress og tid på pseudoarbejde.

Rundspørgen er ikke videnskabelig eller repræsentativ, men den tegner et billede, som jeg genkender – bedst illustreret af en samtale mellem to venner, jeg overhørte: »Størstedelen af os har opdaget, at det er en bedre måde at arbejde på, når vi ikke skal ind på kontoret hver dag. Den eneste, der ikke har opdaget det, det er min chef.«

Krisen er en turbo

»Kriser ændrer ikke ved, hvad der kommer til at ske, men sætter turbo på tendenserne i samfundet.« Det er en sætning, der hyppigt er blevet brugt i debatten om Danmark post-corona, og det er præcis det, der er sket – vi har taget digitale og arbejdsmæssige syvmileskridt de seneste to måneder.

Det skal virksomhederne være opmærksomme på, for det er nu, det varme jern skal smedes. Og det er nu, vi har mulighed for at skabe en arbejdsplads, der fastholder vores nuværende kolleger og tiltrækker nye dygtige folk. Der vil stadig være et kontor, men man skal selv bestemme, hvornår man bruger det.

Krisen har bevist, at virksomheder kan og bør have tillid til, at medarbejdere laver det, de skal, uden for storrumskontoret, at det digitale arbejdsliv fungerer og har åbnet porten til fremtidens arbejdsplads.

Derfor er min anbefaling til virksomhederne: Brug ikke genåbningen til at holde møder om, hvordan I kommer tilbage på kontoret, men i stedet om, hvordan I sammen kommer frem til et bedre arbejdsliv – både på kontoret og i hjemmet.

Læs også
Top job