Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Post-corona: Danmark kan tage førertrøjen på det digitale arbejdsliv

Danskernes arbejdsdag er blevet digital, og vi står nu med en unik mulighed for at tage førertrøjen på det digitale arbejdsliv. Med nogle af verdens dygtigste tech-iværksættere, den danske arbejdskultur og en hjælpepakke til iværksættermiljøet kan det digitale arbejdsliv blive en stor fremtidig eksportsucces.

Simon Sylvest, medstifter af Founders og serieiværksætter

Lige nu er de fleste danskere tvunget ind i et digitalt arbejdsliv – det skal vi udnytte. Det er nu tech-iværksætterne skal vise, at de kan udvikle det, der i mange år er blevet talt om - hvordan fremtidens arbejdsplads skal se ud. Det er også nu, at de store etablerede virksomheder skal se fordelene ved den digitale arbejdsplads som coronakrisen har bevist kan lade sig gøre. 

”Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde” som Rahm Emanuel, præsident Barack Obamas stabschef, sagde under finanskrisen i 2008. Selvom citatet kan lyde morbid, så har denne krise rykket vores mindset og vi har taget digitale syvmileskridt. Vi har holdt møder online, ansættelsessamtaler online, talent- og lederudvikling online, mus-samtaler online, ja vi har endda holdt fredagsbarer online. 

Noget af dette vil uden tvivl blive fysisk igen (og tag ikke fejl: Det glæder jeg mig også til), men coronakrisen har accelereret en udvikling, som ellers kunne have taget årevis. Selvfølgelig tør man i denne tid f.eks. ikke planlægge større fysiske møder og vi bliver generelt mere opmærksomme på omkostningseffektiviteten i forhold til at vælge digitale løsninger. Racerkøreren Ayrton Senna har sagt det meget klart: ”Du kan ikke overhale 15 biler i solskinsvejr, men det kan du når det regner”. 

Betydningen af de seneste uger stod klart for mig i sidste uge, da to af virksomhederne i vores portefølje fortalte, at de formentlig ikke kommer til at gå tilbage til at have et kontor som før – én af dem har over 70 medarbejdere. Overvejelserne gik på de mange fordele ved det nye arbejdsliv - tættere på familien, større fleksibilitet og mere fokus. Derudover alt det afledte i samfundet som mindre trafik og mindre CO2-udledning, der er tungtvejende årsager til at tro, at denne online og teknologi-understøttet måde at arbejde på, er kommet for at blive.

Det digitale arbejdsliv fordrer i højere grad flade strukturer, tillid til kollegaer, det selvstændige individ samt fravær af mere konservative arbejdsformer præget af kontrol, hierarki og ind- og udstempling. Den skandinaviske arbejdsstil og kultur er ofte fremhævet for netop en flad og selvstændig struktur. Med andre ord, i Danmark har vi et perfekt udgangspunkt for at skabe og udvikle værktøjerne til fremtidens arbejdsplads.

Vi har nogle af verdens dygtigste tech-iværksættere, der allerede har skabt internationale succeser og utrætteligt leder efter den næste banebrydende digitale løsning. Det har ikke været nogen hemmelighed, at tech-iværksættere har været sårbare i denne krisetid, hvor investeringer og efterspørgsel er frosset til. Men nu har regeringen, med den seneste hjælpepakke, skabt den nødvendige støtte i denne svære tid. 

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi omfavner de positive elementer i denne nye måde at arbejde på, og fortsat arbejder hårdt for at videreudvikle og bygge nye værdiskabende digitale redskaber, så kan vi om få år betale den tillid vi nu har fået fra politikerne tilbage. Potentialet er der til at gøre det digitale arbejdsliv til en stor eksportsucces for Danmark.

Simon Sylvest

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.