Det er nu, vi skal investere i Danmarks digitale fremtid
Investeringer i bedre digital omstilling kan give en hårdt presset økonomi et kærkomment skub i den rigtige retning.
Coronakrisen er en kæmpe udfordring for os som borgere og for erhvervslivet. For mange virksomheder betyder krisen ingen eller næsten ingen indtjening i 1-2 måneder, voldsom ordrenedgang, hjemsendelse af medarbejdere og manglende produktivitet.
Skal vi undgå alt for mange danske konkurser, fyringer og minusvækst, skal vi have gang i hjulene hurtigst muligt, hvis vi skal undgå en recession, der i alvorlighed kan overgå den fra 1930’erne.
Det vil kræve investeringer i både det private og det offentlige.
For mange virksomheder har krisen betydet, at de er blevet tvunget til at nytænke deres forretning med digitale værktøjer. Samtidig har mange medarbejdere fået sat turbo på digitaliseringen af deres arbejdsliv med webinarer, videomøder m.m.
Det bør der bygges videre på, fordi vi ved at digitale hjælpemidler gør arbejdsgangene mere effektive og øger produktiviteten i virksomhederne – og dermed skaber værdi for hele samfundet.
Men der skal også mere til. Vi skal allerede ny sætte gang i flere aktiviteter og investeringer, som vil kunne give samfundsøkonomien et tiltrængt løft – aktiviteter og investeringer som vi alligevel har planer om at sætte i gang.
Derfor foreslår vi bl.a., at de penge, der kommer ind i statskassen fra de kommende auktioner over de lynhurtige 5G-frekvenser, bør øremærkes til at fremme den digitale omstilling, f.eks. ved at afsætte midler til pilotforsøg med 5G. Det vil løfte dansk erhvervsliv ind i en trådløs fremtid.
For at understøtte den brede digitale omstilling anbefaler vi, at der skabes styrkede incitamenter til at investere i nye digitale løsninger som f.eks. kunstig intelligens og robotter. Der er behov for at bringe ny teknologi og løsninger i spil i virksomhederne.
Mange iværksættere og startups bliver i disse uger også klemt af de økonomiske konsekvenser fra corona. Folketinget har allerede vedtaget gode hjælpepakker og tak for det. Men det er behov for mere end hjælpepakker, hvis vi skal gøre os klar og mere robuste til en eventuel anden bølge, som forventes af ramme os allerede i efteråret.
Det offentlige bør ruste sig ved at fremrykke og styrke it-investeringerne på samme måde, som man har set det i forhold til bygge- og anlægsinvesteringerne. Bl.a. kan både sundheds- og uddannelsessektoren rustes langt bedre til at køre online.
Det kræver også, at man ophæver ”konsulentstoppet” i det offentlige, så myndighederne kan få den bedste hjælp til at løfte den offentlige sektor gennem digitalisering.
Kommer anden bølge og en ny coronakrise om seks måneder, er der lige nu et vindue til at gentænke sin organisation og sin forretning med digitalisering. Det kan sikre den fremtidige indtjening, men også give en langt mere stram styring af omkostningerne, bl.a. gennem brug af data.
Lad os sammen investere i den digitale fremtid, så vi hurtigt kommer ud af denne krise, og samtidig bliver klar til den næste.
Mette Lundberg, direktør, politik og kommunikation i IT-Branchen, og
Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri