Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Finanspolitik løser ikke krisen

Den nuværende økonomiske krise er primært en udbudskrise og sekundært en efterspørgselskrise. Det skal man huske, når man tackler den.

Martin Kyed, cheføkonom i Ingeniørforeningen IDA

En økonomisk krise har konsekvenser for mange mennesker. Opsigelser, ledighed, indkomsttab og mistede arbejdsfællesskaber. Jobusikkerheden stiger i denne tid – med god grund. Denne krise er ikke lille.

Krisens omfang kan f.eks. ses på, hvor mange mennesker der ikke længere arbejder og skaber værdi på arbejdsmarkedet. Der er ca. 47.000 ekstra ledige. Hertil kommer de ca. 150.000 hjemsendte som et led i lønkompensationsordningerne.

Samlet er det 7 pct. af arbejdsstyrken, der er taget ud af produktion. Syv!

Og så skal vi huske på, at kompensationsordningerne netop er blevet udvidet, og at rigtig mange mennesker har en 3-6 måneders opsigelsesperiode. Vi kan derfor forvente mange flere i ledighedskøen hen over sommeren, og vi vil se et stort tilbageslag i den danske værdi- og indkomstskabelse i 2020.

En fordobling af ovenstående tal kan ikke afvises på forhånd.

Både politikere og økonomer er derfor på udkig efter tiltag, der kan få Danmark hurtigt ud af krisen. Spørgsmålet er, om man stiller den rigtige diagnose.

Der er rigtig mange forslag, der stammer fra Keynes’ (1883-1946) praksis. Det er forslag, der går på at øge efterspørgslen i samfundet. Præmissen er, at sygdommen er mangel på efterspørgsel hos borgere og virksomheder.

Det er korrekt, at en række erhverv er ramt af manglende efterspørgsel. Nogle forbrugere holder igen pga. usikkerhed og tabt indkomst. Der er virksomheder, der mister ordrer, fordi investeringer bliver aflyst eller udsat. Eksportvirksomhederne mister også omsætning. Her hjælper et finanspolitisk boost til det danske privatforbrug dog knap så meget.

Det er heller ikke efterspørgselsmangel, der startede krisen og holder en genopretning tilbage i øjeblikket. Det er i stedet mangel på produktion og udbud, fordi virksomheder er blevet tvangslukket, og fordi produktkæder er blevet brudt.

Måske skal man lede efter inspiration hos andre end Keynes. Schumpeter (1883-1950) er mest kendt for begrebet ’creative destruction’, som beskriver den løbende proces i en markedsøkonomi, hvor nye idéer og processer udfordrer gamle og derigennem skaber små og store fremskridt for menneskeheden.

Virksomhedsdød er her en fordel(!), fordi det er med til at fritstille arbejdskraft, der kan bruges mere fornuftigt i andre virksomheder. Det kræver dog, at det (overvejende) er de inferiøre virksomheder, der dør. Og det er mindre klart i en krise, hvor nogle virksomheder har mistet 50-100 pct. af deres omsætning.

Ikke engang veldrevne virksomheder kan overleve det i længere tid. Der er heller ikke meget ’løbende proces’ over den nuværende nedlukning.

Den største skadevirkning af krisen kan derfor være på de innovative iværksættere og virksomheder, som Schumpeter betonede vigtigheden af. Vi risikerer at miste et vækstlag af virksomheder, som kan skabe produktiv beskæftigelse.

Dét er et problem, når ledigheden stiger, og når fremtidens fremskridt skal skabes. Derfor haster det med at åbne Danmark igen.

Martin Kyed

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.