Serier

Sådan kan detailhandlen åbne forsvarligt allerede nu

Med en stribe enkle greb, som kan indføres allerede i morgen, kan detailhandlen få en håndsrækning. Hvad venter vi på?

Corona rammer verden

Med den forlængede nedlukning frem til den 28. februar har vi sendt den danske detailhandel ud i et om muligt endnu mørkere rum. Af samme grund er der mere end nogensinde behov for, at der lempes på restriktionerne allerede nu, så vi kan give detailhandlen bedre vilkår i en yderst svær tid - uden at spille hasard med folkesundheden.

Det kan ske på en måde, som er understøttet af evidens, hvilket omfatter velkendte regler som afstand, afskærmning og håndsprit. Vi har ikke råd til at vente – og en genåbning er afgørende, hvis vi som samfund skal kunne sikre de 125.000 arbejdspladser i udvalgsvarehandlen og beskytte mod et månedligt produktionstab på 5 mia. kr.

Ulogiske restriktioner ved Click & Collect

Vi kunne starte med at revidere de nuværende betalingsregler ved Click & Collect – hvor varerne skal være betalt, inden de hentes i butikken. Det er både ulogisk og går ikke mindst ud over de små butikker, som er hårdt presset. Derfor bør reglerne for betaling ændres, så det bliver muligt for forbrugeren at betale i den fysiske butik på tilsvarende måde, som når restauranter sælger take away.

Vi kunne give det et godt dansk navn, og kalde det for Hent & Betal. Mange af de mindre butikker i specialvarehandlen har ikke det nødvendige IT-setup og infrastruktur til at håndtere betalinger, og det kan være meget bekosteligt at etablere. En Hent & Betal-ordning vil kunne gøre en stor forskel for detailbranchen – og kan indføres allerede i dag.

Kundemøder, ombytning og reparationer skal tillades

Derudover bør det være muligt for virksomheder som for eksempel autoforhandlere og køkkenbutikker at holde 1-1 kundemøder i deres lokaler, så kunderne rent faktisk kan se produkterne. Det kan ske forsvarligt på baggrund af tidsbestilling, så det sikres, at der ikke kommer for mange kunder i lokalerne.

Det bør desuden være muligt for de almindelige udvalgsvarebutikker at gennemføre ombytning varer, hvad enten det er julegaver eller andre varer, som kunderne har brug for at få byttet.

Det må tilsvarende kunne sikres, at forretningerne kan tage imod reklamationer eller varer, der skal repareres. Endelig giver det mening, hvis fotoforhandlere og lignende igen får adgang til at tage pasfotos. Der er fortsat borgere, der har brug for at få taget billeder til for eksempel kørekort, pas eller opholdspapirer. Alle forslag er enkle greb, som kan indføres allerede i morgen. Hvad venter vi på?

BRANCHENYT
Læs også