Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Spekulanter skubber til aktiemarkedet

De fleste danskere med interesse for aktier kender efterhånden Gamestop, som over de seneste uger er blevet synonym for den ekstreme spekulation, man har kunnet følge i en række aktier, men som også har haft følgeeffekter i det mere investeringsdrevne aktiemarked.

Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Gamestop har stik imod al logik været en af årets absolut mest omtalte aktier.

Virksomheden har en forretningsmodel, hvor der gennem fysiske butikker sælges computerspil, og givet digitalisering og den generelle udvikling er efterspørgslen efter at købe fysiske spil naturligt aftaget, ganske som vi har set det med musik, film og detailhandlen generelt.

Den udfordrende drift har gennem en længere årrække været afspejlet i aktiekursen, der år efter år er blevet lavere – netop fordi udsigterne til en opblomstring i indtjeningen bliver mindre og mindre.

Men mod afslutningen af 2020 begyndte Gamestop-aktien at stige. En udvikling, der eksploderede i slutningen af januar 2021. Fra den 1. september 2020 til den 27. januar 2021 er aktien steget svimlende 4.442,6 pct., samtidig med at forventningerne til underskuddet i 2021 er vokset.

Baggrunden for den voldsomme kursstigning i Gamestop er ikke, at aktieinvestorer pludselig forventer bedre tider for indtjeningen i selskabet, men derimod spekulanter der udnytter, at rigtig mange fonde har spekuleret i, at aktien skulle fortsætte med at falde i kurs.Hedgefonde (investeringsfonde, der har større regulatoriske beføjelser til også at tage spekulative positioner) har gennem en længere periode og i takt med, at aktiekursen er faldet, spekuleret i fortsatte kursfald i Gamestop-aktien. Dette fænomen kaldes shorting og dækker over, at hedgefonden låner Gamestop-aktier fra en traditionel investor, der tror, aktien skal stige, mod at betale en lille præmie til vedkommende.

Når hedgefonden har lånt aktierne, sælges disse med det samme, fordi hedgefonden tror, aktien skal falde yderligere i kurs. Forventningen er, at når kursen er faldet, kan aktien købes og leveres tilbage til den oprindelige ejer.

Derved har hedgefonden solgt Gamestop-aktien dyrt og købt den tilbage billigere, efter at den er faldet, og dermed tjent forskellen. Fuldstændig samme hensigt som en traditionel investering blot med modsat fortegn.

Det, at hedgefonde shorter aktier, der fra et fundamentalt perspektiv er udfordret, og hvor man derfor forventer flere kursfald i fremtiden, er ikke nyt.

Det nye er, at vi gennem de seneste år og specielt mod slutningen af 2020 har set en udpræget koordinering mellem private spekulanter, der forsøger at igangsætte en lavine af kursstigninger for at få hedgefonde til at lukke deres spekulative væddemål på, at en aktie som Gamestop skal falde i kurs.

Fordelen for de private spekulanter er netop, at hvis man kan få aktien til at stige, begynder hedgefondene at tabe penge på at spekulere i kursfald. Jo mere aktien stiger, jo flere hedgefonde ønsker at lukke deres væddemål på faldende aktiekurser ved netop at købe aktien tilbage og aflevere til den oprindelige ejer.

Nedlukningen af hedgefondenes væddemål medfører med andre ord en kraftig efterspørgsel efter Gamestop-aktien, der igen tvinger flere hedgefonde til at lukke væddemålet og købe aktier tilbage.

Lykkes de private spekulanters forehavende, kan man således lave denne shortsqueeze, som det hedder med et finansielt udtryk. Kursstigningerne kan være astronomiske, men ofte kortvarige. Hedgefondene taber, og de private spekulanter, der sammen har foretaget et væddemål på, at aktien skulle stige, tjener penge.

Det nye er som sagt, at private spekulanter gennem internetfora koordinerer indsatsen for derigennem med større samlet styrke at øge sandsynligheden for at få succes.

Spekulanternes ageren er ikke et ideologisk korstog mod hedgefonde, men derimod en nøgtern kalkule på muligheden for at lave en kurseksplosion i udvalgte aktier, som ingen ellers kan se muligheder i – tværtimod.

Jo større ubalance, jo større er muligheden for at tjene penge gennem en koordineret indsats.

Vinderne er de private spekulanter, der kan koordinere masserne på bl.a. WallStreetsBets og ikke mindst nå at komme ud i tide. Taberne bliver lemmingerne, de passive investorer og andre medløbere, der ikke kender markedsdynamikkerne og ikke kommer ud, inden kurseksplosionen løber tør for benzin.

Det eneste, der driver kursstigningen op, er jo netop tvangslukningen af hedgefondenes store væddemål på, at aktien skal falde. Når hedgefondene er væk, er det Gamestop-aktiens fundamentaler, der alene skal drive de fremtidige og meget tvivlsomme kursstigninger.

Gamestop-aktien toppede den 27. januar med en stigning på over 4.400 pct. Siden den 27. januar er Gamestop faldet med 85 pct.

Otto Friedrichsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.