Erhverv

Short-handel: Danskerne køber pludselig bøger om aktiespekulation i rå mængder

Tre ældre bøger om spekulation og investering stormer ind på bestsellerlisten efter balladen om GameStop og Subreddit.

Bag aktiespekulationen i GameStop befidner der sig fysiske butikker. Men kædens finansielle resultater retfærdiggør på ingen måde den store kursstigning i aktien. Foto: Bloomberg/Alessia Pierdomenico

GameStop, shorthandel, Subreddit, køb, sælg - alle kan ind i mellem få lyst at blive en ”Wolf of Wall Street”.

Fascinationen omkring aktiemarkedet, og de hurtige gevinster, har fået salget af fagbøger om aktieinvestering og -spekulation til at brage i vejret i de seneste uger.

Hos Saxo.com taler bestsellerlisten, over de 10 mest solgte fagbøger i uge 4, deres tydelige sprog.

På placeringerne som nummer 3, 5 og 6 på listen befinder der sig tre fagbøger om emnet. Og der er ikke tale om spritnye udgivelser.

»Ingen af de tre toptitler er helt nye på bogmarkedet, og der er derfor ikke tale om et aktualitetssalg, der trækker naturligt op. Vi så i det hele taget en stigning i denne type bøger sidste år, men ikke sammenlignet med det, vi ser nu,« siger Lærke Jürs, der er pr & contant coordinator hos Saxo.com.

På listens tredjeplads ligger en bog, der første gang udkom i 1949. Det er ”The Intelligent Investor” i revideret udgave skrevet af Benjamin Graham.

»Vi har set på januars salg af bøger om aktier og investering, og tallene taler simpelthen for sig selv.
708 pct. er kategorien steget med, hvis vi sammenligner med salget indenfor samme kategori i samme periode sidste år,« siger siger Lærke Jürs.

På fagbogslistens femteplads ligger Lars Tvedes bog ”Bobler, bullshit og børsfest”, mens sjettepladsen indtages af Emma Bitz med bogen ”Klar - parat - investér”.

»Lars Tvedes bog ’Bobler, bullshit og børsfest’, som har ligget på bestsellerlisterne mange gange siden sin udgivelse, ligger også på Top 10 inden for bedstsælgende lydbøger i samme uge,« fortæller Lærke Jürs.

De seneste uger har historien om ”shortkrigen” bevæget fra erhvervsmedierne og over som en almindelig fascinationshistorie om aktiespekulation eller aktieinvestering alt efter temperament.

Især kampen mellem hedgefonden Melvin Capital og småinvestorerne fra internetfora som Subreddit.

Her havde hedgefonden Melvin Capital satset på, at aktierne i Gamestop ville falde - en såkaldt shortposition - mens de mange småinvestorer samlede sig og drev prisen op, og dermed kostede Melvin Capital milliarder af dollars.

Når man shorter en aktie, låner en investor aktien af en anden aktionær for at sælge den på markedet i håb om at kunne købe den billigere tilbage senere. På den måde kan man tjene differencen minus eventuel kurtage og et renteafkast til aktionæren.

Læs også