Bundlinje trækker virksomheder i skyen – men det burde være bæredygtighed
Jeg er endnu ikke stødt på en virksomhed, der har angivet bæredygtighed som en hovedårsag til at flytte deres it i skyen. Det er synd og skam, for de to ting hænger i den grad sammen.
I mange virksomheder er der i disse år to helt parallelle projekter i gang. I it-afdelingen taler de om at flytte i skyen – og måske er de også i gang med at sætte handling bag ordene. På direktionsgangen og i produktionen arbejder de (forhåbentlig) på at reducere virksomhedens energiforbrug og CO2-aftryk til glæde for både klimaet og bundlinjen.
Desværre har de to projekter alt for sjældent noget med hinanden at gøre. Det er synd og skam, for de hænger i den grad sammen.
Jeg er endnu ikke stødt på en virksomhed, der har angivet bæredygtighed som en hovedårsag til at flytte deres it i skyen. Det er ikke det grønne, der fylder for dem, men derimod den finansielle besparelse (vores egne tal viser, at den kan ligge på 30-40 procent) og mulighederne for at modernisere hele applikationsporteføljen og få adgang til en masse nye muligheder for håndtering af analytics.
Men den grønne omstilling burde være en større motivationsfaktor for at komme i skyen, for der ligger et stort potentiale for at bidrage til virksomhedens ofte meget ambitiøse mål om CO2-reduktioner. Vores beregninger peger på et globalt potentiale på 59 millioner ton CO2 – eller hvad der svarer til at tage 22 millioner biler af vejene. Det er ikke så lidt og understreger, at sky-projektet bør være en naturlig og væsentlig del af de fleste virksomheders bestræbelser på at øge deres bæredygtighedsindsats.
Hvis potentialet er så stort, hvorfor er der så ikke flere fremsynede erhvervsledere, der har grebet muligheden? Mit bud er, at de kun ser toppen af isbjerget; nemlig den umiddelbare energibesparelse, der ligger i at konsolidere i store datacentre, hvoraf mange bliver drevet på vedvarende energikilder.
Det er naturligvis en vigtig del, og første skridt i en bæredygtig udvikling i skyen er da også at vælge en leverandør, der netop lægger vægt på vedvarende energi. Men potentialet er større endnu, for det at flytte i skyen åbner for helt nye muligheder for at blive klog på din virksomhed og dermed også identificere yderligere muligheder for at reducere energiforbruget.
De fleste robuste cloud-løsninger indeholder analyseværktøjer, der kan hjælpe din virksomhed med for eksempel at skære ned på materialeforbrug eller identificere muligheder for at spare på energien i bygninger. Så ved vi, at virksomheder, der rykker i skyen, typisk også bliver mere innovative. Det kaster som oftest yderligere CO2-reduktioner af sig.
Så der er altså ikke – på den lange bane – nogen grund til ikke at komme hurtigst muligt i skyen. Udfordringen er, at mange virksomheder lige nu kigger meget på økonomien på den korte bane. Måske er pengene ikke lige for til den indledende investering. Men hvis nu man ser afkastet som både bundlinje og bæredygtighed, kan det måske være tungen på vægtskålen i forhold til at komme i gang.
Philip Wiig