Serier

Tænk, hvis topchefer blandede sig i om deres ansatte lyder som idioter

Vild tanke: Efter coronaen ryster vi posen. Virksomheder støtter så indsigt og udsyn på samme måde som lårmuskler.

Corona rammer verden

Man kan som bekendt ikke blande sig i, hvad ens medarbejdere laver i fritiden.

Det kan man ikke. Det er derfor, at medarbejderne har mødepligt til sommerfesten og julefrokosten, får firmabetalt fitness-medlemskab, tilbydes kurser i kostomlægning, work/life-balance og rygestop - og ikke mindst kan komme på ”Hej Michael!” med den administrerende direktør ved at kopiere hans weekendpassion for italienske cykler, vinterbadning og rappelling.

Nej. Man KAN ikke blande sig i sine medarbejderes fritid. Men tænk, hvis det det var anderledes.

Anders Heide Mortensen

Det er også derfor, at medarbejderne bliver meldt til DHL-stafetten med næsten frit valg af løbehold og startnummer og fortræning og offentliggørelse af sidste års sluttid.

Nej. Man KAN ikke blande sig i sine medarbejderes fritid. Men tænk, hvis det det var anderledes.

Det er en vild tanke. Jeg ved det. Men prøv alligevel at lege med den. Tanken. At en virksomhed beslutter at stå ved, åbent, at noget er mere vigtigt at bruge tiden på efter arbejde end noget andet. På samme måde som en forælder kan beslutte at stå ved, åbent, over for et barn, at det er vigtigere at børste tænder inden sengetid end at undersøge, om akvariefisk spiser chips. Ahhhh: Lige med det eksempel er vi ovre i noget hypotetisk-pædagogisk kontrafaktisk tænkning. Men du forstår, hvad jeg mener.

Hvad skal virksomheden så prioritere? Forestil dig at papiret er blankt, og at alle muligheder er åbne. Hvad skal virksomheden direkte og indirekte opfordre medarbejderne til at bruge deres fritid på?

Nu får du nogle valg, og du skal angive hvilket budskab, du er mest enig i.

  1. ”I fritiden er det vigtigt, at man som medarbejder træner sine lårmuskler og lunger til at kunne deltage i individuelle og fælles idrætsaktiviteter som DHL-stafetten, Eremitageløbet og Copenhagen Marathon.”
  2. ”I fritiden er det vigtigt, at man som medarbejder holder sig orienteret om verden omkring sig, så man kan tage del i en samtale om andet end sit eget liv uden at lyde som en idiot.”

Godt – nu skal du så stemme. Og så går vi hurtigt videre til det næste valg, som virksomheden skal prioritere:

  1. ”I fritiden er det vigtigt, at man som medarbejder beskæftiger sig med livsstil, ernæring og trivsel, så man er rustet til at håndtere arbejdsmæssigt pres i hverdagene og finde overskud til familien ved siden af, i en bevidst balancering af arbejdets og hjemmets krav.”
  2. ”I fritiden er det vigtigt, at man som medarbejder læser aviser og bøger og søger indsigt i samfundsforhold, så man er nogenlunde veloplyst, kan skelne redelige fakta fra manipulation og fungere som borger i et demokrati.”

Nu ser jeg indtil flere klager løbe ind, så vi holder en pause. Sæt eventuelt kaffe over. Klagerne er fra læsere i blandt andet Klampenborg og Videbæk, og de går på, at sådan kan man overhovedet ikke stille tingene op. Lårmuskler kommer ikke af sig selv, det gør demokrati.

Derudover: Ingen virksomhedsleder med en intelligenskvotient i normalspektret ville betale for, at hans medarbejdere m/k holdt sig nogenlunde velorienterede, kunne tale om andet end sig selv og livet foran snudeskaftet og i det hele taget var reflekteret og givende selskab. Bras. Et firmamedlemskab til Billund Vinterbadeklub eller Netværket for Bjergbestigere på Amager, derimod. Dét kunne være værdiskabende.

Man kunne også lege med den tanke, at alle ansatte blev meldt til et løb, hvor de skulle møde op efter arbejde sammen med cirka 30.000 andre, og så løb alle rundt og rundt og rundt og rundt, og bagefter sad man på tæpper og spiste picnic og snakkede om sluttider og løbesko med pronation. Man kunne så meget.

Så. Nu har vi vist leget nok med tanker for i dag. Men tænk sig alligevel, hvis virksomheder besluttede at blande sig i, hvad deres medarbejdere laver i fritiden. Lad os tænke videre efter coronaen og genåbningen og se, om der på det tidspunkt er firmaer, der faktisk vil prioritere lårmuskler og lunger over udsyn, indsigt og det, der i gamle dage blev kaldt borgerlig dannelse. Det er en vild tanke.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også