Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Corona-hjælp: Små og mellemstore virksomheder skal inddrages tidligere

Politikerne burde have forudset, at en ny nedlukning ville skabe problemer for mange små og mellemstore virksomheder. Hjælpepakker skal planlægges i opløbet og ikke på kanten af deadline.

Artiklens øverste billede
Kig frem, saml partierne til forhandlinger om pakker i “hvis nu”-scenarier og inddrag folk med reel indsigt i erhvervslivet, lyder opfordringen fra dette indlægs forfattere. Arkivfoto: Anthon Unger

Usikre rammevilkår er gift for erhvervslivet. Nu har vi oplevet et kaotisk forløb om momslånet til de små og mellemstore virksomheder, og først i sidste øjeblik, med få uger til deadline, kom der en løsning på bordet. Det kan gøres bedre.

Vores tre virksomheder servicerer tusindvis af små og mellemstore virksomheder. Vi har netop spurgt dem om deres situation, og gennem hundredvis af besvarelser mødte vi mange ønsker.

Hver tiende vil benytte sig af muligheden for de nye momslån, og det er omtrent lige så mange, som optog lånene i 2020, så behovet er der stadig. Mange vil ikke tage lån, fordi de så bare skubber en stor betaling foran sig.

Det største ønske er en hurtig genåbning, så vi er glade for at se signaler om regionale åbninger, så man ikke holder krampagtigt fast i en total nedlukning.

Et stort ønske er afdragsordninger på de eksisterende momslån, som vil give SMV’erne mulighed for at se fremad. Så vi kan kun opfordre til, at politikerne melder klart ud, om det er en mulighed. Ligesom i en husholdning er det i en lille virksomhed nemmere at finde mange små beløb over tid end ét stort beløb nu & her.

Mange foreslog, at momsen 1. marts eftergives, men vi mener dog, at kontant støtte skal gå til dem, der har mest behov, og efter relevante kriterier som reel omsætningsnedgang.

Vi vil til sidst efterlyse mere rettidig omhu: Planlæg hjælpepakker i opløbet. Det kan ikke have været en overraskelse, at der kunne komme en ny nedlukning. Og derfor kan det ikke have været en overraskelse, at mange SMV’er ville få problemer, når de blev ramt af en nynedlukning.

Kig frem, saml partierne på Borgen til forhandlinger om pakker i “hvis nu”-scenarier. Inddrag folk med reel indsigt i erhvervslivet - herunder SMV Danmark, som var redningsplanken for de selvstændige i denne omgang.

På den måde kan man skabe lidt mere stabile rammevilkår. Det har vi brug for, fordi Danmark har brug for, at SMV’erne overlever. Ellers bliver den langsigtede coronaregning mange gange større.

Anders Tomsen, adm. direktør, Billy

Christian Lysehøj, Revisorfirmaet Lysehøj

Jacob Faber, Head of Business, Lunar

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.