Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Topchefer: Vi skal gribe de nye grønne eksportmuligheder i USA

Joe Bidens tiltræden som præsident indvarsler en ny og spændende æra for den grønne omstilling både i USA og globalt. Det skal også afspejle sig i ordrebøgerne hos dansk erhvervsliv, skriver topcheferne for Vestas, DSV, Novozymes og Dansk Erhverv, der er i dialog med regeringen om emnet.

Henrik Andersen, CEO, Vestas, Jens Bjørn Andersen, CEO, DSV, Ester Baiget, CEO, Novozymes og Brian Mikkelsen, CEO, Dansk Erhverv

Den 5. februar havde statsministeren indkaldt en række erhvervsorganisationer og større danske virksomheder med styrker inden for grøn omstilling til et møde om danske eksportmuligheder i lyset af Joe Bidens investeringsplan. Såfremt den godkendes af Kongressen, vil planen frem mod 2025 afsætte 2000 mia. USD i vedvarende energi, moderne infrastruktur og nye grønne løsninger. Det er et astronomisk beløb, der svarer til seks gange Danmarks BNP eller 544 Øresundsbroer. 

Det er endnu uklart, hvordan midlerne vil blive fordelt mellem de mange grønne moderniseringsbehov, som amerikanerne slås med i dag. Millioner af amerikanerne døjer med et forældet elnet, utidssvarende vandsystemer, ineffektiv opvarmning af husstande, et bedaget jernbane- og vejnet, nedslidte havne, ineffektive lufthavne samt manglende elektrificering af såvel den offentlige som den private transport. 

I 2019 dækkede vedvarende energi kun 11 pct. af det amerikanske energiforbrug og 17 pct. af den amerikanske elproduktion. I Danmark lå de samme tal i 2019 på 36 pct. og 67 pct. Det illustrerer både Danmarks internationale førerstilling og det betydelige amerikanske efterslæb med de afledte store investeringsbehov.

Et andet interessant element i Bidens plan set med danske øjne er bioteknologi, der nævnes som et af satsningsområderne i et storstilet føderalt indkøbsprogram til 400 mia. dollar. USA er verdens største eksportør af landbrugsvarer, og mange amerikanske landmænd gør udstrakt brug af bioteknologiske løsninger, hvorfor der er stor amerikansk interesse i et stærkere regulatorisk myndighedssamarbejde på tværs af Atlanten indenfor bioteknologi. 

Samtidig har Danmark nogle af de førende virksomheder på området bl.a. indenfor alternative proteiner, enzymer til industriel anvendelse og ingredienser til fødevaresektoren. Derfor har Dansk Erhverv taget initiativ til en national alliance for grønne biotek-løsninger, der skal øge den politiske opmærksomhed i Danmark om branchens rammevilkår og dens potentiale for forskning & udvikling, jobskabelse og eksport. Nu foreslår vi, at regeringen tager skridtet videre og giver Biden-administrationen et tilbud om etablering af en dansk-amerikansk bio solutions-alliance, som Det Hvide Hus ikke kan sige nej til. 

Vi anbefaler også flere danske eksportfremstød til USA i 2021 og 2022 med deltagelse af statsministeren selv og relevante fagministre.

Henrik Andersen, CEO, Vestas, Jens Bjørn Andersen, CEO, DSV, Ester Baiget, CEO, Novozymes og Brian Mikkelsen, CEO, Dansk Erhverv

Selv om valget af Biden åbner nye muligheder for danske eksportører, vil konkurrencen på det amerikanske marked både fra lokale og udenlandske virksomheder blive benhård. De enkelte amerikanske delstater må desuden forventes at have et stærkt fokus i deres offentlige udbud på amerikanske arbejdspladser og amerikansk økonomisk vækst. 

Vi har derfor foreslået, at regeringen nu skubber på for, at de afbrudte TTIP-forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA genoptages. Vi anbefaler også flere danske eksportfremstød til USA i 2021 og 2022 med deltagelse af statsministeren selv og relevante fagministre for branchespecifikke virksomhedsgrupper bl.a. med henblik på at få de østlige delstater til at arbejde sammen om store havvindsprojekter. 

Den type kollektive satsninger vil især hjælpe den store underskov af små og mellemstore danske virksomheder på det grønne område, som måske har haft USA i kikkerten, men som ikke har haft de fornødne ressourcer eller den fornødne risikovillighed til at bevæge sig over Atlanten. Det vil også være med til at fastholde og øge antallet af teknologiske job i Danmark bl.a. indenfor vindudvikling og hele underleverandør-kæden indenfor vind.  

Heldigvis har danske virksomheder allerede godt fat i det amerikanske marked. I 2019 og 2020 lå den danske eksport af varer og tjenester til amerikanerne på ca. 160 mia. kr. årligt, hvorved USA befinder sig i en tæt kappestrid med Tyskland om at være vores største eksportmarked overhovedet. 

Det har fremfor alt været den danske life science-klynge, der har trukket det tunge læs i den flotte vækstrejse. Hvis den danske life science-industri derfor formår at fortsætte udviklingen i USA samtidig med, at vores grønne eksport får langt bedre fat de kommende år, indebærer det et velstandsbidrag til det danske samfund i milliardklassen. For at indhøste det velstandsbidrag, skal vi kende vores besøgelsestid ”over there” og handle derefter. 

Henrik Andersen, CEO, Vestas, Jens Bjørn Andersen, CEO, DSV, Ester Baiget, CEO, Novozymes og Brian Mikkelsen, CEO, Dansk Erhverv

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.