Debat

Stigende renter er den største trussel for aktiefesten

I sidste uge fik vi en advarsel om, hvad stigende renter kan gøre ved aktiemarkedet. Pludselige stigninger i renterne er den største trussel. Heldigvis ligger de sandsynligvis ikke lige om hjørnet.

Renterne er over de seneste måneder steget en del. Ikke mindst den toneangivende 10-årige rente i USA. Det lyder måske farligt, men det udtrykker først og fremmest stigende optimisme. Baggrunden er, at investorerne efter overraskende gode tegn fra amerikansk økonomi og med udsigten til yderligere økonomisk stimulans fra præsident Joe Bidens regering nu forventer en hurtigere genopretning.

Mere damp på kedlerne leder typisk også til højere inflation og derigennem højere renter. Mens højere renter som regel udtrykker underliggende økonomisk bedring, kan pludselige stigninger i renterne skabe uro på markederne. Det så vi i sidste uge, da optimismen forduftede, og kursfald trådte i stedet. Men det er sandsynligvis for tidligt at være bekymret for, at renterne sætter en stopper for festen på aktiemarkedet.

Det er oftest sådan, at renter og aktier stiger i tandem. Det hænger sammen med ovenstående sammenhæng, hvor forventninger om højere vækst trækker op i renterne, men samtidig giver de anledning til stærkere indtjeningsforventninger hos virksomhederne.

Efter en tid med stigende inflationsforventninger begyndte investorerne i stigende grad at frygte, at inflationsudviklingen kunne nå så vidt, at den ville drive den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at hive i bremsen langt tidligere end (tidligere) ventet. Markedet gik fra at sende aktiekurser højere op på baggrund af positive vækstforventninger til bekymring for overophedning og som konsekvens pengepolitiske stramninger.

Det sidste resulterede i en voldsom stigning i renter på få dage – endda også de korte renter. Og pludselig faldt inflationsforventninger såvel som aktiekurser.

Aktiemarkedets følsomhed over for stigninger i renterne er ikke konstant. Men i det omfang, at lave renter spiller en særlig rolle i forhold til efterspørgslen efter aktier, er det klart, at et ryk op i renterne kan påvirke efterspørgslen.

Prisfastsættelsen af aktiemarkedet er aktuelt ganske høj, og det begrunder de fleste af os med det lave renteniveau. Det betyder også, at en pludselig stigning i renterne kan lægge pres på aktiemarkedet. Særligt efter 2020, da aktiemarkedet i særdeleshed var drevet af vækstaktier med meget høj værdiansættelse. De rammes typisk ekstra hårdt af stigende renter.

Det varede kun få dage, før markedet indså, at det måske er for tidligt at spekulere i stramninger i pengepolitikken fra Federal Reserve. De ligger sandsynligvis et stykke væk, og stiger renterne for hurtigt, vil centralbankerne aktivt prøve at modvirke bevægelsen.

Men når genopretningen af økonomien er mere fremskreden, og det underliggende inflationspres tager til, kan centralbankerne vanskeligt kæmpe imod. Da vil pludselige stigninger i renterne være en mere alvorlig trussel for aktiemarkedet.

BRANCHENYT
Læs også