SMV-leder, her er hjælp til trivselsværktøjer
Sådan kan du forbedre arbejdsmiljøet, når coronakrisen smitter af på trivslen på arbejdspladsen.
Digitaliseringen accelererer hastigt i øjeblikket som følge af coronanedlukningen. På arbejdspladsen har vi vænnet os til en række digitale værktøjer, der hjælper os i vores daglige arbejde hver for sig. Men et værktøj, der ikke har fået helt lige så meget opmærksomhed som mødeplatformene Teams og Zoom, er et værktøj, der løbende måler trivslen på arbejdspladsen.
Et digitalt værktøj til trivsel – for eksempel i form af en app – kan fungere som måleværktøj, da det kan give ledere et helt opdateret indblik i, hvordan medarbejderne har det. Noget, der især er vigtigt i disse tider, da den daglige kontakt ikke er der på samme måde.
En anden egenskab ved et sådant værktøj er, at det kan bruges til at starte samtalen om trivslen på arbejdspladsen gennem løbende målinger af eksempelvis stress eller arbejdsglæde. Normalt kan mental sundhed være svært at få greb om, men med de digitale værktøjer bliver det pludselig meget konkret, hvad det er, man snakker om, når man skal i gang med at styrke trivslen.
En udfordring, vi ser, er, at det især blandt små og mellemstore virksomheder kan være svært at overskue, hvad de digitale værktøjer kan, hvordan de kan bruges, hvordan man kommer i gang, og hvilket der passer bedst til netop ens egen virksomhed.
Derfor har vi sammen med konsulentvirksomhederne Implement Consulting Group og TeamArbejdsliv gennemført en grundig test af seks digitale værktøjer til trivselsmåling. Hvert værktøj har undergået et systematisk testforløb bl.a. hos SMV’er for at undersøge, hvilke udfordringer der kan være forbundet med opstart og implementering. Målet er at give virksomhederne mulighed for at tage stilling til, hvilken løsning der bedst matcher deres behov.
De testede løsninger er udvalgt efter en række kriterier. De skal blandt andet være gratis at bruge, have fokus på medarbejdernes velbefindende i relation til arbejdet og sikre, at alle, uanset IT-kompetencer, kan anvende dem. Hernæst har udvalgte SMV’er gennemgået værktøjerne i en opstartsperiode over 1-2 måneder. SMV’erne repræsenterer forskellige brancher i Danmark fra håndværksfag til IT- og kursusvirksomhed.
Både medarbejdere og ledelsen i virksomhederne er blevet interviewet om deres oplevelser. Flere har desuden præsenteret, hvordan de har anvendt løsningerne i praksis, og hvad deres erfaringer er. Dette danner baggrund for guiden, som hvert år vil blive opdateret med nye, gennemtestede trivselsværktøjer.
Vi håber, at så mange som muligt vil kaste et blik på guiden til trivselsværktøjerne og gerne tippe ledere og andre, som kan have gavn af dem. Det kan være en vej til at starte samtalen om trivsel i disse tider, hvor vores arbejdsfællesskaber mange steder er udfordrede af coronabegrænsningerne.
Lars Bo Pedersen