Debat

Ny frihandelsaftale kan få katastrofale følger for regnskoven

En aftale med fire sydamerikanske lande bør få alle etiske alarmklokker til at ringe, da den medfører øget afskovning.

MERCOSUR-aftalen, der vil give øget frihandel mellem EU og MERCOSUR-blokken (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay), mangler kun at blive ratificeret af EU og medlemslandene for at træde i kræft. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil godkende aftalen, selvom den vil få katastrofale konsekvenser for de tropiske skove i de fire lande.

Her bliver enorme naturområder allerede ryddet for at gøre plads til landbrugsarealer, så blandt andet EU’s behov for landbrugsvarer kan dækkes. Ifølge en fransk ekspertundersøgelse vil handelsaftalen alene fra øget kvægproduktion medføre yderligere afskovning i Brasilien på 25 procent per år. Dette er uacceptabelt, når afskovningen allerede er på det højeste niveau i 12 år. Aftalen vil desuden, ifølge EU’s egne undersøgelser, kun føre til minimal vækst i EU.

Hvis aftalen godkendes, vil risikoen for at importere varer, der har forårsaget afskovning eller er sprøjtet med miljø-ødelæggende kemikalier, øges. Samtidig kan danske og europæiske producenter risikere en ulige konkurrence fra billigere varer, der ikke skal opfylde de samme standarder, fra MERCOSUR-landene.

Statslige ledere i MERCOSUR-landene ønsker handelsaftalen, selvom lokale og internationale organisationer understreger, at aftalen vil føre til større ulighed og stå i vejen for lokal udvikling. Men fordi disse lande kæmper for deres økonomiske udvikling, vil de vælge handel og vækst frem for alt. Handel over regnskov, over klima, over oprindelige folk, over de lokales arbejdsforhold, over biodiversitet. En frihandelsaftale fører til massive ødelæggelser, og aftalen bør derfor genforhandles for at sikre, at handel ikke koster regnskov.

En ny undersøgelse fra YouGov viser, at 73 procent af danskerne er imod handelsaftalen, hvis den medfører afskovning. Det er Verdens Skove helt enige i. Aftalen bør få alle etiske alarmklokker til at ringe. For ligesom vi aktivt vælger ikke at handle med kriminelle eller virksomheder, der bruger børnearbejde, bør vi heller ikke indgå handelsaftaler, der ødelægger uvurderlig natur og modarbejder klimaindsatsen.

BRANCHENYT
Læs også