Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danske havne kan øge væksten skabe endnu flere job

Det er så mange fordele ved at satse mere på udvikling af grøn energi på de danske havne. Hvorfor lade være?

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører og medlem af Skatteudvalget for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Den danske ekspertise og produktivitet på offshore vind-området er i absolut verdensklasse. Havnene i Danmark er omdrejningspunktet i hele denne udvikling.

Eksempelvis er 80 pct. af hele Europas havvindmølle-kapacitet udskibet fra Esbjerg, og nogle af verdens førende testcentre ligger på danske havne. 200 danske skibe beskæftiger sig med off-shore-operationerne, mens havne og virksomheder på havnene skaber ny beskæftigelse. Branchen oplever vækstrater på over 20 procent - også i corona-året 2020. Efterspørgslen på alle elementer til havvind forventes at blive fordoblet ca. hvert fjerde-femte år. I Dansk Folkeparti vil vi investere massivt i at understøtte dén udvikling!

Grøn omstilling til havvind, de danske havne og øget beskæftigelse går naturligt hånd i hånd i fremtidens Danmark. Det bør vi investere i. Der er i dag omkring 90.000 arbejdspladser i vindsektoren i Danmark. Det tal kan fordobles til 180.000 i 2030, hvis vi investerer. Så klimamål, grøn omstilling og masser af job hænger uløseligt sammen. Tilmed er den logistiske fordel, at facilitering og investering i danske havneanlæg ikke sådan lige kan udflages til andre lande. De er så at sige fastmonteret på dansk sokkel.

Investeringer skaber arbejde og vækst. Offensive statslige investeringer i Danmarks førerposition inden for vindenergi er ægte investeringer. Der er afkast i den anden ende i form af job, vækst og eksportmuligheder. I hele Danmark. Det er vigtigt.

Danske vindvirksomheder står bag 40 procent af de samlede vindinvesteringer i hele EU. Fremtiden ligger efter DF’s opfattelse i målrettet satsning på Power-to-X-teknologien. Her omdannes den grønne strøm fra havvindmøllerne, til klimavenligt brændstof, f.eks. brint og ammoniak. I februar fik vi nyheden om, at Europas største Power-to-X anlæg etableres i Danmark, og der arbejdes med projekter mange steder i landet. En voksende del af elektriciteten i Danmark kommer fra havvindmøllerne.

Vinden slipper som bekendt ikke op og udleder ikke CO2. Vind og sol er der nok af. Reelt så meget, at vi ikke kan udnytte hverken blæsten eller solen godt nok. Det virkeligt store potentiale, både økonomisk, i forhold til skabelse af arbejdspladser, bedre klima og fremtidig, klimavenlig og effektiv udnyttelse af energien, er Power-to-X. Omdannelsen af grøn strøm til klimavenligt brændstof, f.eks. brint til fly og ammoniak til skibe.

Det er derfor oplagt, at danske havne bliver central i hele Power-to-X operationen. Se bare på Kalundborg, Esbjerg og Fredericia. Det kræver vand, plads, sikkerhed og samspil mellem vej, skinner og havne. Havnene kan levere det hele.

Desuden forventes det, at Power-to-X-anlæg vil producere flere brændstoffer og i et højere tempo, end vi kan forbruge, så det skal sejles videre ud som eksport til aftagere i andre lande. Vi skal bare i gang!

Hans Kristian Skibby

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.