Debat

Gig-økonomien er blevet virkelighed under Coronaen

Coronapandemien har forstærket bevægelsen hen imod gig-økonomien, eftersom virksomhederne især i krisetider oplever, hvor vigtigt det er med en agil arbejdsstyrke.

Gennem de seneste år har fremtids- og arbejdsmarkedsforskere talt om, hvordan vi må forvente, at den såkaldte ”gig economy” vil komme til at disrupte det eksisterende arbejdsmarked og medføre mange flere projektansatte, freelancere og andre former for løst tilknyttede medarbejdere – Disse forudsigelser er nu blevet til virkelighed.

Det skyldes især tre ting:

Dels er medarbejdere i dag i langt højere grad specialiseret inden for forskellige områder, end de var tidligere.

I dag er det ikke muligt for en enkelt marketingmedarbejder at være specialist i det hele

For bare 10 år siden kunne en virksomhed for eksempel rekruttere en marketingmedarbejder med en forventning om, at han eller hun mere eller mindre ville kunne løse samtlige opgaver under den hat.

Men sådan er det ikke i dag, hvor marketingarbejde har udviklet sig til at udgøre en samlebetegnelse for en masse forskellige specialer inden for eksempelvis web, SEO, PR, content, employer advocacy, kommunikation, design og så videre.

I dag er det ikke muligt for en enkelt marketingmedarbejder at være specialist i det hele, og det betyder, at hvis en virksomhed skal dække sig ind med fastansatte, så kræver det langt flere medarbejdere, end det gjorde før i tiden.

Konklusionen er derfor, at hvis en virksomhed skal holde sig konkurrencedygtig, så handler det om hele tiden at optimere ved at engagere de respektive specialister i projektansættelser eller med freelancere til bestemte opgaver i takt med, at de opstår.

En anden faktor er, at de nye generationer, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, i høj grad selv ønsker at have fødderne under eget bord, at blive udfordret og at gøre karriere som specialister.

Der kan i langt mindre grad eksistere et sikkerhedsnet som det, vi har oplevet under coronapandemien

Det opnår man bedst ved hele tiden at holde sig skarp med friske input, hvilket igen bedst gøres ved hele tiden at udfordre sig selv med nye problemstillinger i form af forskellige projekter i forskellige virksomheder.

Sidst men ikke mindst har coronapandemien forstærket bevægelsen hen imod gig-økonomien, eftersom virksomhederne især i krisetider oplever, hvor vigtigt det er med en agil arbejdsstyrke, der kan skaleres hurtigt i forhold til de givne opgaver og omstændigheder.

Hvis man tror på, at vi i fremtiden kan forvente jævnlige angreb fra lignende sygdomme – hvilket forekommer sandsynligt – så må vi nok forvente, at der i langt mindre grad kan eksistere et sikkerhedsnet som det, vi har oplevet under coronapandemien med hjælpepakker og så videre – og derfor vil virksomhederne være nødt til at arbejde med udgangspunkt i en langt mere fleksibel medarbejderstyrke end tidligere.

Læs også