Serier

Når man vil fælde et træ med en schweizerkniv

2020 har tydeliggjort behovet for en højere digitaliseringsgrad af både samfundet og dansk erhvervsliv. Det på tide, at vi uddanner erhvervslivet i, at IT ikke bare er IT, og at man ikke kan fælde træer med en schweizerkniv.

Corona rammer verden

Prøv at forestille dig en jobannonce fra Rigshospitalet der lød: »Vi søger en læge til neurokirurgisk afdeling, der udover at være ekspert i neurokirurgi også skal have indgående kendskab til ortopædkirurgi og erfaringer med anæstesiologi«. Prøv nu at spørge dig selv, om du vil turde lægge dit liv i vedkommendes hænder?

Der er en grund til, at det i lægevidenskaben tager op til 12 år at gennemføre uddannelsen som speciallæge. Det kræver ekspertise, dedikation og en fordybelse, man kun får ved at hellige sig sit fag, og som patient er vi taknemmelige for og trygge ved, at vores liv er i hænderne på en specialist og ikke en generalist. Problemet opstår, når vi begynder at kigge bredere på de forventninger og krav, der hersker fra erhvervslivet til nyuddannede og jobsøgende, der forsøger at navigere rundt i de opslåede jobannoncer.

Personligt er jeg beskæftiget i IT-branchen, og der er ingen tvivl om, at corona har skabt et helt andet fokus på vores branche, og vores kompetencer har aldrig været i højere kurs. For mig at se er det selvfølgelig en positiv udvikling, men jeg oplever desværre også, at mange virksomheder har urealistiske forventninger og krav til de jobsøgende.

Ligesom du ønsker dig en dygtig, specialiseret kirurg til at fikse din brækkede arm eller fjerne en tumor fra din hjerne, kræver det en ekspert i cybersikkerhed, hvis du vil have størst chance for at undgå at blive hacket, eller en ekspert i wi-fi for bedre dækning. Og ligesom i lægevidenskaben kan vi i IT-branchen heller ikke mestre alle discipliner lige godt.Det gode er, at løsningen findes. Hvorfor ikke bruge de mange specialiserede konsulenthuse, der dag ud og dag ind løser netop den opgave, du har brug for hjælp til. Vi siger altid at øvelse gør mester, så hvis jeg ønsker at opgradere min virksomheds cybersikkerhed eller forbedre min trådløse dækning, hvem vil jeg så helst have til at løse opgave; en person der har pyntet lidt ekstra på cv’et, og som slår sig op på at være IT-branchens svar på en schweizerkniv, eller eksperten der har specialisteret sig i at løse lige præcis den opgave, du efterspørger? Personligt ved jeg godt, hvem jeg ville vælge.

Gennem mine 25 år i branchen har jeg ofte fået det indtryk, at konsulent er et fy-ord, og jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor. Det er først efter corona, hvor vores branche er kommet endnu mere i søgelyset, at det for alvor går op for mig, at vi har brug for at uddanne erhvervslivet om, at IT ikke bare er IT. Alle ønsker at ansætte den menneskelige schweizerkniv, men hvis nu opgaven består i at fælde et træ, er der god chance for, at du bør genoverveje dit valg af værktøj.

BRANCHENYT
Læs også