Serier

Svigtende investeringer i it-infrastruktur øger risikoen for digitalt kollaps

Hvis vi negligerer investeringer i fundamentet under vores it-infrastruktur, stiger risikoen for et regulært digitalt sammenbrud. Det kan få store konsekvenser, advarer NNIT's topchef.

Corona rammer verden

Der er fuld fart på den digitale omstilling – godt hjulpet af covid-19’s globale indtog sidste år. Vores it-systemer og applikationer bliver udviklet som aldrig før, men der er desværre en tendens til, at den underliggende infrastrukturplatform, der skal bære, bliver negligeret.

Udviklingsbudgetterne går i stedet til top-laget, mens der bliver sparet på fundamentet, særligt når det gælder kapacitet, kontrol og sikkerhed. Det holder ikke i længden, og det øger risikoeksponeringen væsentligt.

Det er vigtigt at have lige dele fokus på systemer, it-sikkerhed og infrastruktur, nu da digitaliseringsbølgen virkelig rammer. De tre ting hænger nemlig uløseligt sammen, og i takt med at vi bliver mere og mere digitale i vores interaktioner, kommer de bærende dele under pres.

Hvis vi ikke sikrer investeringer i infrastrukturplatformen, stiger risikoen for et egentligt digitalt sammenbrud, og det kan få store konsekvenser.

Det kritiske i kritisk infrastruktur

Stort set alle bruger- og borgerflader er i dag digitale. Til eksempel er NemID adgangskortet til NemLog-in, der er den infrastruktur, der gør, at vi kan logge på fx borger.dk, SKAT.dk, sundhed.dk, Feriekonto, Netbank m.v. med vores NemID. Uden NemLog-in kan vi som borgere faktisk ikke ret meget på sikker grund. Og forudsætningen for at NemLog-in kører 24-7 uden afbrydelser er, at infrastrukturen hele tiden følger med udviklingen: At der skaleres samt udføres systematisk kontrol og vedligehold, og at der gennemføres sikkerhedsprotokoller, der holder hackere ude.

Når jeg hejser et advarselsflag, er det fordi, at vi alle sammen har det med at tage fundamentet for givet. Der investeres massivt i digitale transformationsprojekter, men meget lidt på underliggende infrastruktur. Det svarer til ikke at styrke og udbygge fundamentet, når vi bygger ud eller op derhjemme på matriklen, og det bør vække bekymring hos de fleste – ikke mindst i bestyrelserne. Faktisk er det min oplevelse, at de fleste bestyrelser efterspørger mere rettidig omhu på dette område.

Det kan nemlig gå hen og blive en betydelig økonomisk byrde i fremtiden. For det er lige nøjagtig her, at vi er mest sårbare: It-sikkerhedseksponeringen øges, og manglende vedligehold eller sikkerhed kan føre til et nedbrud eller sammenbrud. Og som bekendt er det oftest sværest og dyrest at reparere skaden, når først den er sket.

Det kan blive meget dyrt både for den enkelte kunde og for samfundet som helhed at spare på infrastrukturplatformen; det er den, der holder systemerne kørende, og det skal den kunne i al slags vejr. Det kræver løbende nogle investeringer.

Styrk og udbyg infrastrukturplatformen, mens tid er.

Læs også
Top job